Foto: Teet Malsroos
Galeriid
15. september 2018, 14:22

GALERII | Maailmakoristuspäeva "saak" Pae järvest: tualetipott, lapsevanker ja ostukärud (7)

„Prügi koristavad tuukrid meid ei sega!“ kõhistab oma kilekotist nelja karpkala näitav vene kalamees, kes on end koos kaaslastega Lasnamäel Pae järve ääres einelaua taga mõnusalt sisse seadnud. Paraku on vees peale kalade ka palju prügi, mille väljatõmbamiseks pelgalt õngest ei piisa, vaid läheb vaja tuukrite abi.

Maailmakoristuspäev ehk World Cleanup Day 2018 paneb miljonid inimesed rohkem kui 150 riigist tegutsema ühise eesmärgi nimel, et meie planeet pisutki puhtamaks saaks. 

Suur koristutöö käib ka kogu Eestis. Pae järve ehk Lasnamäe karjääri ääres prügikoristustöid juhendav Terje Meos Eesti sukeldujate klubist ütleb, et veepõhjast on prügi koristama tulnud nelikümmend tuukrit. Nende peamiseks „saagiks“ olid autorehvid ja tühjad pudelid, aga välja tõmmati ka ostukärud, tualetipott, kraanikauss, roller ja lapsevanker.

Tuukreid jagub järve igasse külge. Prügi on vette loobitud nii suurel hulgal, et esimese tunni jooksul tuukrid kalda äärest kaugemale ei jõuagi. Veest tulevad välja autorehvid, nõudepesurest, lapsevankri raam, tualetipott ja igasugust muud kraami, mis sinna ei kuulu. Suured mustad prügikotid muudkui täituvad…

„Vesi on nii sogane, et ainult nii palju näeb,“ hõikab veepinnale ilmunud tuuker nasaalse häälega kaldalolijatele ja näitab kätega vahet, mis on silma järgi vast paarkümmend sentimeetrit. Prahti jagub ka kaldale – seal on nii klaasikilde kui ka süstlaid.

Kõrgelt paekaldalt jälgib koristustöid rõõmasameelne vene proua. Kas tema ka tänasel ülemaailmsel koristuspäeval osaleb?

„Jaa, muidugi! Viisin täna oma prahi kenasti prügikastide juurde, muidu ikka tavaliselt viskan aknast välja,“ ütleb proua naerdes.

Ka kalda ääres segamatult suupistelaua ääres istuvad viis vene kalameest on heas tujus.

„Meid prügi koristavad tuukrid ei sega!“ kõhistab üks neist ja tõstab selle tõestuseks kilekotist peadpidi väikse osa tänasest saagist - umbes poolekilose karpkala. Kotis on veel kolm samasugust.

„See ju ongi kõik meie prügi, mis praegu välja tõmmatakse!“ kõhistavad nad koristustöid jälgides lõbusalt.

Tõsinedes aga ütlevad, et nemad oma prahti kunagi vette ei viska.

"Seda teevad suvitajad, kes järve ääres päevitamas, ujumas ja piknikku pidamas käivad," teavad nad.

Samal ajal on tuukrid visanud kaldale üksiku kummiku ning kaarsillalt on vette visatud köis, mille külge tuukrid on kinnitanud veest leitud „aarded“, mida nüüd rassides välja vinnatakse. Metallraame ja autorehve ei saa küll aareteks nimetada, küll aga on omamoodi aare päeva vast kõige huvitavam leid, milleks on roller. Sel on veel ka numbrimärk küljes. Kes teab, ehk tunneb omanik enda kaherattalise ära.

Kalda ääres vees on näha torekummalist vaatepilti – ühe sukelduja taksikoer Ruudi on ootusärevalt jälginud lähemale ujuvat tuukrit ja teda oma peremeheks pidades hüppab vette, ujub talle vastu ja ronib siis mehe kukile, kus ta akvalangi külge klammerdudes nõutult ringi vaatab. Kõik tuukrikostüümis inimesed näevad ju nii ühtemoodi välja, kust pidi Ruudi teadma, et tema peremees on samal ajal hoopis järve teises otsas.

Märg ja külmast lõdisev taks kutsutakse kaldale tagasi ja mässitakse froteerätiku sisse. Koristustööd jätkuvad ja konteinerid täituvad.