Taifuun Mangkhut Filipiinidel.Foto: AP/Scanpix
Maailm
16. september 2018, 16:03

FOTOD | Taifuun Mangkhut on Filipiinidel tapnud 49 inimest (5)

Tugev torm Mangkhut on tabanud tugevalt Filipiinide saari, lõhkudes maju, tekitades üleujutusi ja põhjustades üle 40 maanihke. Pühapäeva pärastlõunase seisuga saartel teadaolevalt surma saanud 25 inimest.

Taifuuniga jõudsid Filipiinidele tuuled, mis puhusid 185 km/h. Iiliti puhus tuul 205 km/h. Tegu peaks olema tänavuse tugevaima tormiga kogu maailmas, kirjutab CNN. Kõige suurema löögi sai Filipiine suurim saar Luzon, kus elab üle 50 miljoni inimese. Kardetakse, et ohvrite arv tõuseb veelgi.

Torm jätkab laastamistööd Hiinas

Hommikul teatati, et Filipiinidelt on taifuun liikumas Hiina poole Hong Kongi. Juba on Hong Kongis tühistatud sadu lende ning linna ühistranport on peatatud. Torm on küll veidi leebunud, kuid siiski läheb selle lõpliku raugemiseni veel aega.

Kuigi torm peaks olema natuken nõrgenenud, on BBC andmetel Hiinas juba 111 vigastada saanud. Mõnes kohas on veetase kerkinud üle 3,5 meetri ning merest on kalad tänavatele uhutud. Enamik poode on suletud ning inimesi on tänavatel vähe. Siiski - kõik ei ole hoiatusi tõsiselt võtnud.

Üks Hong Kongi elanik rääkis AFP-le, et läks hommikul tänavatele jooksma, kuna ta armastab värsket õhku ning täna olid tänavad meeldivalt tühjad. 

Most shops and public services were shut, and more than 800 flights have been cancelled at Hong Kong International Airport - affecting more than 100,000 passengers.

Mangkhut peaks tunduvalt nõrgenema teisipäeval, kui torm liigub sisemaale.