TURISTINA TELEVISIOONIS: „Me olime Inglismaal turistidena, pole GRUst kuulnudki ja teenime leiba väikeärimeestena,“ väitsid Boširov ja Petrov telesaates.Foto: TASS/Scanpix
Maailm
16. september 2018, 18:33

GRU Novitšoki-mürgitajate narkootikumide ja seksiga täidetud hotelliöö Londonis (92)

Kremli saadetud mõrtsukad Ruslan Boširov ja Aleksandr Petrov veetsid oma Londoni hotellis enne Salisburysse sõitmist tormilise öö. Nende naabriks olnud hotellikülaline kurtis väljaannetele Daily Mail ja The Sun, et ei saanud sõba silmale, kui venelaste hotellitoast kostsid läbi öö seksihääled. Pealegi haises hommikul kogu koridor kanepilehast. 

Mitu kahetärnilise odavhotelli City Stay külalist kurtis sealsetele töötajatele, et vähe sellest, et venelased lärmasid ja narkootikume tarvitasid –nad smugeldasid oma numbrituppa ka prostituudi, kelle kiljumist ja oigeid oli piinlikult valjusti kuulda üle maja.

City Stay hotellist öeldi ajakirjanikele, et Boširov ja Petrov jätsid oma numbritoa maha nii räpasena, et koristaja pidi terve päeva vaeva nägema, et see vähegi puhtaks küürida. Toa seinad värviti üle, need on nüüd pruunid, kirjutab The Sun, kuid ei täpsustanud, kas seinte määrimises olid samuti süüdi GRU Novitšoki-mõrvarid või tuli need üle värvida pärast seda, kui toas avastati nõrku tapjagaasi jälgi.

TORMILINE ÖÖ: Selles Londoni hotellis veetsid venelased narkootikumidest ja seksist tulvil öö enne Salisburysse tapatööle minekut. Foto: AFP/Scanpix

Oma telekanalile RT antud rumalas ja ohtrasti pilkeid äratanud intervjuus 13. septembril mehed muidugi prostituudiga möllamisest ja narkouimast ei rääkinud. Nad püüdsid väita, et on süütud turistid, kes paariks päevaks vaid selleks Inglismaale sõitsid, et Salisbury (tõepoolest kuulsat) katedraali imetleda.

Kohe pärast seda skandaalset intervjuud avastasid väidetavalt erapooletusse rühmitusse Bellingcat koondunud inimesed koos Vene internetiväljaande The Insider ajakirjanikega Aleksandr Petrovi passiandmed endise föderaalse migratsiooniteenistuse (praegu tegeleb passidega siseministeerium) andmebaasist. Kuidas sellele ligi pääseti, jäi pigem saladuskatte alla vihjega anonüümsele politseiallikale. Petrov on 2009. aastal saadud passi järgi sündinud 13. juulil 1979. aastal Arhangelski oblastis Kotlases, oli tol ajal vallaline ja elas viimastel aastatel Moskvas Tšertanovos.  Uut passi vajas ta ankeeti järgi seetõttu, et vana muutus kõlbmatuks.

Internetti skaneeritud avalduses leidus salapärane käsk „andmeid ei tohi väljastada“ viitega kirjale S.S., mis analüüsijate hinnangul tähendavat soveršenno sekretno, täiesti salajane. Millest omakorda tuleneb, et tegu peab olema julgeolekuasutuse töötajaga, keda kaitseb riigisaladus.

Esialgu jäi selgusetuks, mida tähendas ankeedile löödud tempel numbritega 195-79-66. Siis juhtis Venemaa tuntuim Putini-vastane väljaanne Novaja Gazeta tähelepanu, et tegu võib olla telefoninumbriga. Esimesed numbrid kattuvad kaitseministeeriumi mõne allasutuse telefoninumbrite algusega ning pealegi on see number Moskva Horoševo rajoonis, kus asetseb ka GRU üks kontoreid.

Veel samal päeval tõttasid sellel numbril helistama USA telekanali ABC Newsi ja Briti ajalehe Independent Moskva korrespondendid Patrick Reevell ja Oliver Carroll. „Telefoni võttis mees, kes kinnitas, et helistan Venemaa kaitseministeeriumisse,“ kirjutas Reevell Twitteris. Carroll sai lisaks küsida, et kas keegi Petrov on teie töötaja, kuid selle peale visatud telefon hargile.

Sama numbrit proovis ka Vene uuriv internetiportaal The Bell. Selle ajakirjanik kirjutas, et pole teada, millist suunakoodi Reevell ja Carroll kasutasid. Tema valis ette Moskva suunakoodi 495. Talle vastas mees, kes esiti ütles, et on administraator ja seejärel täpsustas, et ajakirjanik helistab minimarketisse. Petrovi neil ei tööta ja üleüldse pole kauplus Horoševo rajoonis. Neljas kontrollija, Riias tegutsev internetiportaal Meduza numbril 195-79-66 enam ühendust ei saanud.

Eile avalikustas vähetuntud, kuid Aleksei Navalnõiga seotud internetiportaal Projekt ka Ruslan Boširovi passiandmed, mis pärinevat andmekogust Rossiiski pasport. Selle saatnud internetiportaali meilile tundmatu heasoovija. Oma märgetega „andmeid ei tohi väljastada“ ning S.S. sarnanevad need nagu kaks tilka vett. 

Nagu Petrov, nii ka Boširov nõuab uut passi vana kõlbmatuks muutumise pärast, kuid teeb seda aasta hiljem, 2010. aasta oktoobris. Kuidas aastase vahega antud passid nii lähestikuste numbritega on nagu noil „Salisbury mürgitajatel“, jääb selgusetuks. Võib-olla on saladus selles, et passid anti neile föderaalse migratsiooniameti ühes ja samas jaoskonnas. The Insider kirjutab, et sealt saavad dokumente ainult julgeolekuasutuste töötajad või piisavalt esinduslikud ja rahakad inimesed.

Britid hoiavad osa andmeid saladuses

Suurbritannia julgeolekuametnikud kinnitasid Daily Mailile, et Scotland Yardil ja luureametkonnal on varuks suur hulk asitõendeid, mis seovad Boširovi ja Petrovi Sergei Skripali ja tema tütre ning ka süütu kaaskannataja detektiivseersant Nick Bailey mürgitamisega, kuid need avalikustatakse vaid siis, kui GRU saadetud mõrvamehed kohtu ette astuvad.

Senikaua võivad Petrov ja Boširov suhteliselt kartmatult Venemaal elada, kuigi nad teleintervjuus kinnitasid: oleme nii hirmul oma elu pärast, et ei julge tänavalegi minna