Seisukoht
16. september 2018, 19:52

Seisukoht | Tekitame rohkem prügi! (1)

Kutsub maailmakoristuspäeva puhul rohkem prügi tekitama, hull või? Ei, mõte on järgnev: me võiksime korrapärasemalt, süsteemsemalt ja julgemalt liigitada oma majapidamistesse kuhjuvat kultuurikihti prügiks ja seda mõistlikult ning õigesti käidelda.

Igasuguste hoogtööpäevakute ja suurpuhastuste häda on see, et korraga tekib väga palju prügi. Jäätmejaamade täissaanud konteinerid lüüakse lukku – ja pettunud (maailma)koristaja poetabki oma vanad rehvid koju tagasi sõites kuhugi tee äärde...

Ökoaktivist Roy Strider ütles näoraamatus, et ma manitsegu Õhtulehe lugejaid elektroonikajäätmeid käitlema. Vastasin, et mis seal nii väga manitseda – lihtsalt inimesed kasutagu julgemalt jäätmejaamu, selleks need ju on.

Mu esivanemad jätsid kogu vana tehnikakola alles kahel põhjusel. Esiteks polnud asjalikku jäätmekäitlussüsteemi. Teiseks see vana hea „äkki läheb kunagi vaja“ argument. Nii olen saanud majapidamisest kokku lohistada ja hiljem jupphaaval jäätmejaama viia esialgu kolm rikkis külmikut, kaks telerit ja kaks pesumasinat. Hulk on veel.

Meil on korraldatud prügiveosüsteem, pakendivedu ja konteinerid, jäätmejaamad ja isegi kompostiväljakud. Rehve võetakse ka metalli kokkuostudes vastu. Kasutagem seda süsteemi targasti – tekitame küll ehk sagedamini ja näiliselt rohkem prügi, aga jätame järeltulijatele puhtama maailma.