Juhtkiri

Juhtkiri | Koristuspäeva vajaduse hoiaks ära tasuta prügivedu? (19)

LISA KOMMENTAAR

Kampaania,17. september 2018, 14:58
mis meist paljusid ei rahulda. Elan eramus, pole kunagi viinud prügi metsa alla. Aga kuidas vabaneda kodukuuris seisvatest pesumasinast,vanast suurest telerist ja sama suurest arvutist. Seda nimekirja võiks jätkata. Mul ei ole autot selle kraami vedamiseks ega jaksu selle tõstmiseks. Miks pole teenust kodudest mittevajaliku kraami väljavedamiseks? Kui selline teenus ka oleks,maksaks see ilmselt sama palju kui uue ostmine.
kui pesumasin17. september 2018, 18:17
on metallist, siis viiakse tasuta ära. Kunagi oli meil alevis sügiseti korjamise reid, sai siis õhtul pandud värava taha vanad raadiod ja telerid, hommikuks olid läinud, korjajatel polnud midagi võtta.
linnamees20. september 2018, 10:11
kui sa just päris metsatalus ei ela, siis on küllalt inimesi, kes sellisele kraamile jumala tasuta järele tulevad ja ära viivad.
Leninlik laupäevak!!17. september 2018, 12:22
Vene ajal koristuspäev!!
RAA17. september 2018, 12:21
Tasuta prügiveost olen aastaid kirjutanud.Ega see koristuspäev kõiki metsi ja nurgataguseid puhtaks ei tee.Veel on inimesi kes põletavad lõkkes mürgist suitsu tekitavat prahti. kõik see jääks ära.
gil17. september 2018, 20:20
Arvatavasti ei põletaks, kui mõistliku hinnaga saaks lahti nii vanast mööblist, riietest kui ehitusmaterjalist
No ega ei saa küll21. september 2018, 11:48
Vana eterniidi utiliseerimise hind on samas suurusjärgus uue plaadi hinnaga + transport. Vana õli sai varem jätta Norra riigiõli jaamade konteineritesse, nüüd on parimal juhul KOV-il mingite x aegadel avatud jäätmejaam või siis suuremate linnade lähedal mõni erajäätmejaam, kus maksad 50 senti liiter aga miinimumarve on kümnekas. Krooni ajast mäletan, et ettevõte viis oma vana õli Kärknasse, kus selle eest sai vähemalt sõiduraha tagasi, kui riik aga pani peale jäätmete utiliseerimise kohustuse, hakati selle eest kohe raha küsima. Sama oleks ilmselt muu prügiga, kui sundi poleks, siis ostetakse toormena või kogutakse tasuta kokku. Kuna on sund, siis saab ka raha nõuda, sest suurem vajadus on nüüd ahela teises otsas.
AJ 17. september 2018, 09:44
Prügi tekitajale prügi-olmeprahi tasuta äraviimine kogumiskohtadest oleks kindlasti mõttekas. Siin ei ole vaja emotsioone üles näidata. Vene ajal viidi metsa alla, sest ei olnud kokkukorjavaid firmasid, nüüd oma riigis on nood paigad kaugel ja kättesaamatud või koguni puuduvad "väikeprügistaja" jaoks. Prügimajandus on tulus ja tasuv, ainult selle sisendit, prügi, tahetakse praegu väga kallilt kokku osta (prügivedu elanikelt) ja tendents järjest kasvav. Tulemuseks on, et vaatamata seadustega ja trahvide ja muude oskamatute ärivõtetega kaotatakse koguja ja olukord muutub sarnaseks NL ajaga.
Maestro17. september 2018, 10:07
Selline tätsheristlik jaburus nagu jäätmemajandus (mis annab kasu vaid mingile kambale) tuleks asendada seadusega reguleeritud jäätmekorraldusega. Jäätmekorralduse käigushoidmiseks kasutatakse pakendite ja muu jäätmeid tekitavate kauba müügist saadud maksu. Jäätmete seaduse järgset käitlemist paksid kontrollima riiklikud kontrolli organid. Selle perverssusega nagu praegu kaugele ei sõida.
no-noh,17. september 2018, 12:50
prügi tahetakse kallilt kokku osta? siis oleks ju prügifirmade väravate taga kilomeetripikkused järjekorrad! ja niipalju kui mäletan, siis vene ajal metsa alla ei veetud, kuna prügivedu oli sisulislt tasuta. küll juhtus vahel, et konteiner kõike ära ei mahutanud, ja siis laoti sinnasamasse kõrvale. proovi ikka kaineks saada, enne kui kommenteerima hakkad, siis suudad ehk end ka loogiliselt väljendada.
veel17. september 2018, 18:19
paarkümmend aastat tagasi olid väikesed prügimäed, läksid autoga prügi viima, tagasi tulid suurema koormaga, sest leidsid prügimäelt vajalikke materjale.
Tasuta?17. september 2018, 08:48
Misasi on tasuta? Koristuspäev ongi tööjõu mõistes tasuta aga kõik muu maksab ikkagi. Ja niikaua kui vabatahtlikud koristavad kasvõi kord aastas ei pane riik raha sentigi sinna. Prügimaks aina tõuseb ja järjest tobedamaks süsteem muutub. Ammu pole enam vajadusepõhist prügivedu on kohustus igas kuus toota teatud hulk prügi. Ja kaubanduse abiga kus iga vorstijupp plastkarbis saab sellega hakkama ka.
Juhan16. september 2018, 20:44
Lõpetaks need "tasuta" asjade jutud ära, pole olemas tasuta asju ning metsaaluseid prügistatakse pigem haiglasest mentaliteedist kui rahapuudusest. Tihti sealt võib leida ka prügi mida on täiesti tasuta võimalik jäätmejaamadesse ära anda nii et palun lõpetame selle väära sotsialistliku loba "tasuta" asjadest - need tavaliselt ei toimi või on viletsa kvaliteediga või siis ei hoolita tasuta saadud teenusest st tekib nõukogulik raiskamine ning kõik see "tasuta värk" läheb lõppkukkuvõttes ühiskonnale rohkem maksma. Eesmärk peaks olema inimeste tulude suurendamine nii et kõik saavad endale normaalset elu lubada ja tarbida kõiki teenuseid turuhindadega kusiganes elad.
Pets16. september 2018, 21:17
Kui ma nüüd tõlgin seda juttu, siis ma saan sellest väga hästi aru. Meie ühiskond peaks eeldama, et meil peaks olema institutsioonid, kes seda prügi peaksid koristama. Meie tasume sellele intstitutsioonile mingi summa. Praegu tuli Ratase näitel absurdne olukord. Peaminister mainis avalikult, et ta korjas tasuta seda prügi. Ok. Aga seaduse järgi ta pidi ju puhkama sel ajal.
Ületöö, olgugi tasuta, on lubatud ainult eri juhtudel. Nii, et need inimesed kes koristasid, pidid ju tegelikult puhkama.
õige17. september 2018, 00:57
Seega tuleb neid trahvida ja mitte vähese summaga. Selle raha eest ostame uusi prügikaste.
pelgulinn17. september 2018, 08:32
helistasin ja tahtsin aianurka maja elanike poolt tekkinud prahi ära viia- suur sõjamäe on see koht kuhu saaksin viia. tellin auto, tõstan madratsi, külmiku, vanad arvutid peale ja maksan selle kogu jama eest 450.- ?
niikaua17. september 2018, 08:28
kui tasuta külmkappe ja telereid ära anda ei saa, viiaksegi need metsa alla. ei ole raha, et selle eest maksta.
meil vallas17. september 2018, 18:21
saab neid ja palju muudki tasuta ära anda, peab ainult ise viima.
Pets16. september 2018, 20:08
Eile oli täielik pokasuhha. Kogu meedia näitas, kuidas sm. Peaminister käis prügi koristamas. Ülejäänud 364 päeva ta ju reostab Eestit. Et siis üks päev kisama, et teeme ja ülejäänud aja reostama.