Foto: Martin Ahven
Repliik
17. september 2018, 16:53

Urve Palo: mind ennistati riigikokku automaatselt (16)

Urve Palo, kas poleks olnud ausam  ministrikohalt siirduda otse ettevõtlusse ilma vahepeatuseta riigikogus? 

Urve Palo, riigikogu liige: Vastavalt seadusele ennistatakse minister pärast ametist lahkumist automaatselt riigikogu liikmeks juhul, kui tal on riigikogu koht olemas.  See juhtub sõltumata inimese soovist. Kuna olen valitud antud koosseisus riigikokku, siis ennistati mind riigikokku alates 23. augustist.

Riigikogu liikmeks olek on olnud minu ja mu valijate tahe. Seda pole võimalik panna kahtluse alla. Ma pole kunagi plaaninud ega väitnud, et lahkun riigikogust enne mandaadi lõppu. Vastupidi. Lubasin oma 23. juuli pöördumises, et täidan oma valijate tahet lõpuni ja pöördun alles seejärel tagasi erasektorisse. Lubasin kolm ja pool aastat tagasi riigikogu valimistel osaledes valijatele, et juhul kui osutun valituks, töötan rahvasaadikuna järgnevad neli aastat. Valija andis mulle oma toetuse neljaks aastaks, mitte kaheksaks ega kaheteistkümneks. Ma pole kunagi lubanud, et jään poliitikasse terveks eluks ja kandideerin kindlasti ka kõigil järgnevatel valimistel.

Teine asjaolu: ministri ametist ei taandunud ma mitte seetõttu, et mulle ei meeldinud mu töö ja ma ei soovinud seda ametiaja lõpuni teha. Vastupidi. Olin nii selles valitsuses kui ka varasemalt ettevõtlus-ja infotehnoloogiaministri ametis väga motiveeritud. Paraku on aga igas erakonnas kirjutamata reegliks, et minister peab osalema ka järgmistel valimistel. Olin enda jaoks teinud juba aastaid tagasi otsuse, et olen poliitikas korraga järjest maksimaalselt kaksteist aastat.

Selleks, et mitte petta tulevasi valijaid, pidasin õigeks mitte osaleda valimistel nn peibutuspardina. Ministri portfell ei kuulu inimesele, vaid erakonnale, ja seetõttu leidsin, et on aus ministriametist taanduda ja anda erakonnale võimalus määrata sellele kohale vahetult enne valimisi uus inimene.

Ja veel:  valija valis mind riigikogu liikmeks, mitte ministriks. Valimistel osaledes ei tea kunagi ette, kas rahvasaadikust ka minister saab. Nüüd, olles tagasi riigikogus, saan töötada mulle antud mandaadi lõpuni riigikogu liikmena, jälgida ministrina algatatud  programmide (viimane miil, tööstuse ja ehituse digitaliseerimine, tootearendused, äridiplomaatia, kohaliku omavalitsuse elamumajanduse programmid jne) edasist kulgu. Saan aidata omalt poolt kaasa, et kõik algatused edasi läheksid ja toetada seadusandva jõuna valitsuse - mille kokku panemiseks palju vaeva nägin - tegevust.

Olen teinud kõik need aastad poliitikas oma tööd suure pühendumusega ja soovin selle perioodi ka korralikult lõpetada.