Londoni üks sümboleid – Toweri sild. Foto: Aadu Hiietamm
Maailm
17. september 2018, 17:00

Londoni linnapea soovib uut Brexiti referendumit (19)

Suurbritannia peaminister Theresa May on korduvalt toonitanud, et teist rahvahääletust Brexiti üle ei tule ja Ühendkuningriik lahkub Euroopa Liidust tuleva aasta 29. märtsil. Teisitimõtlejad ei jäta aga jonni ning said endale uue mõjuka eestkõneleja – Londoni linnapea Sadiq Khani.  

Sadiq Khan kirjutas ajalehes The Observer, et brittidele tuleb anda võimalus  Brexiti leping tagasi lükata, kui see osutub majandusele, tööhõivele ja riigi tervishoiusüsteemile halvaks. 

Londoni linnapea Sadiq Khan.  Foto: Reuters/Scanpix

Londoni linnapea arvates on lahkumislepingu üle läbirääkimisteks jäänud liiga vähe aega ning tegelikult on vaid kaks võimalust: kehv leping või Suurbritannia lahkumine Euroopa Liidust ilma lepinguta. Mõlemad võimalused on Sadiq Khani sõnul halvad ja ta ei usu, et peaminister Theresa Mayl on mandaat Briti majanduse ja inimeste elujärjega nõnda häbiväärsel kombel riskida. 

Alates 2016. aastast Londoni linnapeana töötav Sadiq Khan kuulub Leiboristlikusse Parteisse, mis üleriigiliselt on opositsioonis. Pühapäeval kogunevad leiboristid Liverpoolis iga-aastasele parteikonverentsile, kus osa delegaate üritab päevakorda võtta ka uue Brexiti referendumi.