Banksy grafiti Bristolis värviti üleFoto: Simon Whiteway / SWNS.com / Scanpix
Müstika
17. september 2018, 19:27

VALUS: Banksy üks varasemaid töid värviti kogemata üle (4)

Maailma kuulsaima grafitikunstniku Banksy üks varasemaid teadaolevaid töid värviti Suurbritannias üle.

Kunstiteos kaunistas ühe Bristoli rulakaupluse ust alates 1990. aastatest, kuid uued omanikud, kes avasid seal teepoe, polnud maali autorist teadlikud, vahendas Metro.

Hoonet renoveerinud töömees sai grafiti olulisusest teada juhuslikult möödunud Banksy superfännilt Simon Whiteawaylt. "Ma kõndisin mööda ja nägin, kuidas maaler seda üle värvib. Küsisin talt, et mida ta teeb. Kui selgitasin talle, millega tegu, oli ta tõeliselt šokeeritud," kirjeldas Whiteaway.

Kõnealuses kohas tegutses pikka aega rulatarvete kauplus Rollermania, mille omanik Tony Coffey tundis Banksyt. 90ndatel andis Coffey kunstnikule paarkümmend naela, et ta ukse üle maaliks.

Banksy on üks tuntumaid Inglismaa grafitikunstnikke, kuid tema tõeline isik on teadmata. On arvatud, et ta võib olla Bristolist pärit ansambli Massive Attack laulja Robert Del Naja. Banksy tööd, mis paistavad silma poliitilise aktivismiga, on hinnatud ka rahaliselt: tema teos "Keep it Spotless" müüdi kümne aasta eest toimunud oksjonil maha 1,7 miljoni dollariga.