Vene luurelennuk Il-20.Foto: Vida Press
Maailm
18. september 2018, 11:28

Uuendatud kell 13.25

Süüria õhukaitsejõud tulistasid alla Vene luurelennuki, hukkus 15 inimest (117)

Süüria rannikul kadus esmaspäeva hilisõhtul Vahemere kohal radarilt Vene luurelennuk Il-20, mille pardal oli 15 sõjaväelast. Teisipäeval tunnistas Venemaa kaitseministeerium, et lennukit tabas Süüria õhukaitsejõudude rakett, mis tulistati välja Vene raketikompleksist S-200.  

Ühendus Vene luurelennukiga Il-20 katkes Moskva aja järgi kella 11 paiku õhtul. Lennuk lendas sel ajal Vahemere kohal umbes 35 kilomeetri kaugusel Süüria rannikust ning oli tagasiteel Hmeimimi lennuväebaasi.

Venemaa kaitseministeerium ruttas esmalt lennuki kadumises kaudselt süüdistama Iisraeli või Prantsusmaad. Nii rõhutati, et lennuki kadumise ajal registreeriti Iisraeli nelja hävitaja F-16 rünnakud Latakia provintsis, mis ei asu Il-20 kadumispaigast kuigi kaugel. Samal ajal fikseeriti ka raketirünnak prantslaste fregatilt Auvergne.

Prantsusmaa eitas koheselt oma armee osalust Vene lennuki kadumises. Iisraeli sõjavägi rõhutas samal ajal, et välisriikide teateid ei kommenteerita. Sõna võttis ka USA kaitseministeeriumi esindaja, kes kinnitas, et USA sõjavägi Süürias rakette välja ei tulistanud ning neil ei ole juhtunu kohta midagi lisada.

Samal ajal spekuleeriti juba meedias võimalusega, et Vene luurelennukit võis tabada Süüria õhukaitsejõudude rakett, millega üritati tõrjuda Iisraeli hävitajate rünnakut.

Teisipäeva hommikul oligi Venemaa kaitseministeerium sunnitud tunnistama, et luurelennukit tabas tõepoolest. Süüria õhukaitsejõudude rakett. Saatuse irooniana tulistati see välja Vene raketikompleksist S-200.

Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu. Foto: TASS/Scanpix

Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu helistas Iisraeli kaitseministrile Avigdor Liebermanile ning ütles talle, et süü Vene luurelennuki allatulistamises lasub täielikult Iisraelil. Šoigu sõnul teatas Iisrael oma rünnakust Süürias asunud objektidele vaid üks minut enne selle algust ning seetõttu ei jõutud luurelennukit viia ohutusse kohta. Šoigu hoiatas Liebermani, et Venemaa jätab endale õiguse vastusammudeks.

Iisraeli kaitseminister Avigdor Lieberman. Foto: Reuters/Scanpix

„Kasutades Vene lennukit kattevarjuna, asetasid Iisraeli piloodid selle Süüria õhutõrjesüsteemide tulejoonele. Selle tulemusena tulistati Il-20 raketisüsteemi S-200 raketiga alla,“ selgitas Venemaa kaitseministeeriumi pressiesindaja kindralmajor Igor Konašenkov.

Venemaa kaitseministeeriumi pressiesindaja kindralmajor Igor Konašenkov. Foto: Sputnik/Scanpix

Süüria võimude teatel ründasid Iisraeli hävitajad kodukeemia- ja alumiiniumitehast ning elektrijaama. Opositsiooni esindajate väitel aga hävitati rünnakus kaks relvaladu.

Raketitabamuse saanud Vene luurelennuki Il-20 kukkus Vahemerre 27 kilomeetri kaugusel Latakiast läänes. Otsingutel osaleb kaheksa laeva. Juba on leitud lennukitükke ja hukkunute kehaosi ja isiklikke asju. Mustalt merelt alustas teed Vahemerele laev Selinger. Selle pardal on aparaadid, mis suudavad sukelduda kuni 2500 meetri sügavusele.

Venemaa presidendi pressiesindaja Dmitri Peskov ei kiirustanud juhtunule hinnangut andma. Ta ütles, et Kremlis ollakse arengute üle Süürias äärmiselt mures, kuid olukord vajab analüüsimist.

Peskov lisas, et president Vladimir Putin avaldab hukkunute sugulastele, lähedastele ja teenistuskaaslastele sügavat kaastunnet.

Kremli pressiesindaja toonitas samas, et Vene luurelennuki allatulistamine ei mõjuta esmaspäeval Sotšis toimunud Venemaa presidendi Vladimir Putini ja Türgi presidendi Recep Tayyip Erdogani kohtumisel saavutatud kokkulepet, mille järgi luuakse 15. oktoobriks Süürias asuva Idlibi provintsi ümber demilitariseeritud tsoon, mida asuvad valvama Vene sõjaväepolitsei ja Türgi kontingendi mobiilsed patrullrühmad.  

Venemaa parlamendist kostus aga sõjakaid hääli. Riigiduuma kaitsekomitee esimene asetäitja Aleksandr Šerin leidis, et Venemaa peab andma Iisraelile karmi vastuse. 

Vene meedia arvestuste järgi on Venemaa relvajõud kaotanud Süürias alates 30. septembrist 2015 juba 14 lennukit ja helikopterit.