Ülle Madise Foto: Stanislav Moshkov
Eesti uudised
18. september 2018, 12:41

Õiguskantsler Ülle Madise: iga riigipalgaline peaks tööpäeva õhtul endalt küsima, mida ta sel päeval Eesti heaks ära tegi (30)

Õiguskantsler Ülle Madise pani riigikogulastele südamele, et keskenduma peaks rohkem probleemide lahendamisele ja vähem menetlemisele.

Riigikogus õiguskantsleri tööst ülevaate andnud Ülle Madise õhutas poliitikuid ja teisi riigimehi rääkima selgelt, lihtsalt ja keerutamata. "Ei väsi rõhutamast, et selge sõnum, otsekohene ja lahke jutt ei kahanda ametliku teksti väärtust. Otse vastupidi. Peenutsevat targutlemist, keerutamist, ümberütlemist, ülemäärast poliitkorrektsust pole mitte kellelgi tarvis, olgu tegu kohtuotsuse, õiguskantsleri seisukoha või järelevalveametniku ettekirjutusega," ütles Madise. Ta lisas, et loodetavasti hakkab ka teistele ametkondadele külge aluspõhimõte, mida ilmestab hästi õigusteadlase Rudolf von Jheringi kunagi öeldud hea lause: "Jurist peab mõtlema nagu filosoof ja rääkima nagu talupoeg." 

Lähenevate valimiste eel koputas õiguskantsler poliitikute südametunnistusele. "Eesti veel õhemaks hööveldamisel on oht, et kaotame selle, mis on võidetud. Siingi on loosungite ja tegelike nende võimaliku realiseerimise tulemuste vastuolu vähemalt asjatundjale ilmselge. Oleme kõik kuulnud eesmärke: tugevdame riigikogu, anname rahvale võimu tagasi jne. Tegelikult need plaanid, mida olen näinud ja millest olen kuulnud, viiksid täpselt vastupidise tulemuseni – nõrk riigikogu, pimestatud rahvas, poliitilise võimuga kokku sulatatud majandusvõim," rääkis Madise.

"Mu meelest kõige olulisem ja murranguline muudatus oleks see, et iga riigipalgaline igal tööpäeva õhtul endalt küsiks, et mida ta sellel päeval Eesti heaks ära tegi, kelle mure lahendas, kelle mure paremaks muutis. Kui konkreetset vastust ei ole, ei ole see inimene õigel tööl või ei ole seda töökohta üldse tarvis," lõpetas Madise oma pöördumise.