Turbinator II.Foto: Tootja
Tehnika
18. september 2018, 18:29

Kas saab veelgi kiiremini? Maailma nobedaim neljarattaveoline põrutas 777 km/h

USAs Bonneville’i soolaväljadel sündis eelmisel nädalal uus maailmarekord: Vesco meeskonna Turbinator II kergitas veelgi kõrgemale maksimaalset kiirust, millega üks jõuülekandega auto liikunud on.

Siinkohal peabki vahet tegema. Reaktiivmootoriga auto liigub otse düüsidest väljatuhiseva põleva gaasi toel, aga Turbinatori sarnased masinad on autoinseneridele märka suurem väljakutse. Nimelt on sel autol jõuülekanne ehk mootor peab suutma anda võimalikult hea hoo masina ratastele. Ning „pidamine“ on siin üks kõige olulisemaid võtmesõnu.   

Popularmechanics kirjutab, et Turbinator II saab oma jõu Chinooki helikopteri turbiinmootorilt. Augustis võttis masin Bonneville’is välja 470 miili tunnis (756 km/h), nüüd aga 483 miili tunnis ehk 777 km/h. See on suurim kiirus, millega jõuülekandega auto liikunud on. Siin video eelmisest rekordipüstitamisest.

Tiimijuhi Rhonda Vesco sõnul on aga sihid veelgi kõrgemad: Turbinatoriga soovitatakse ületada 500-miilise ehk 805-kilomeetrise tunnikiiruse piir. Vesco nentis, et hobujõude on autol piisavalt, kuid peamine väljakutse ongi saada mootori võimsus jõuülekande abil ratastele nii, et neil säiliks võimalikult hea pidamine. Pärast augustikuist rekordit täiustati veelgi masina veojõukontrolli- ja kütusesüsteeme ning auto sai alla tuliuued alumiiniumist treitud kerged rattad.

Kui 777 km/h tundub hoomamatu kiirus, siis illustratsiooniks: auto läbib sekundis kahe jalgpalliväljaku pikkuse vahemaa. Olgu need või Ameerika jalgpalli väljakud, aga maailma nobedaima neljarattaveolise auto kiirus on pöörane.