See maasikakasvataja muretseb, et Brexit jätab ta välismaa marjakorjajatest ilmaFoto: South West News Service
Maailm
18. september 2018, 16:02

Brexiti järel on euroliidust pärit töötaja samal pulgal Aafrika, Aasia või muu mandri töölisega (15)

BBC kirjutab, et Suurbritannia valitsusele esitatud uue raporti soovituste kohaselt ei tohiks pärast riigi lahkumist Euroopa Liidust enam viimase kodanikele mingeid eritingimusi luua.

Pärast Brexitit ei soovita raporti koostajad kohelda euroliidu elanikke kuidagi teisiti, st paremini, kui neid Ühendkuningriigis elada ja töötada soovivaid viisataotlejaid, kes on pärit väljaspool liitu. Valitsus lubas soovitusi väga tõsiselt võtta ning seda toetas ka leiboristide partei, põhjendusega, et mitte-eurooplastest migrantide suhtes oleks töökohtadel euroliidu maade kodanike eelistamine äärmiselt diskrimineeriv.

Raport soovitab samas loobuda sisserändekvootidest kõrgelt haritud spetsialistidele - praegu on see Suurbritannias 20 700 inimest aastas.

Raport puudutab siiski võõrriikidest tulevaid töötajaid ning selle koostajad ei leia, et samasugust taktikat peaks rakendama mujal, näiteks äritehingutes. Neis on briti ettevõtted endiselt vabad eelistama keda iganes soovivad, ent mis töötajaid puudutab, siis üsna tõenäoliselt ei saa eurooplane tulevikus tööviisat teistest maailma paikadest tulnud inimestega võrreldes kuidagi lihtsamalt.

Paljud briti tööandjad, kelle tööjõust suur osa on pärit välismaalt (ning on sageli lihttöölised, mitte spetsialistid), on mures, et Brexit jätab neid töölistest ilma. Britid ise ei soovi enam ammu maasikaid korjata või teha muid töid, mis on hooajalised, füüsiliselt rasked, madala palgaga jne.