Foto: Martin Ahven
Juhtkiri
18. september 2018, 16:00

Juhtkiri | Suveajale jäämine tundub mõistlik lahendus (13)

Hetkeseisuga näib nii, et kellakeeramisest loobumine on Euroopa Liidus põhimõtteliselt otsustatud. Lahtine on vaid see, kas liikmesriigid jäävad püsivalt kasutama suve- või talveaega. Meil siin põhjamaal, kus pidevalt kimbutab valgusepuudus, sügismasendus või kaamos, ei tohiks valiku langetamine olla raske. Igapäevase valge lisatunni võimaldab meile vaid pidevalt suveajas elamine. Suvel pole ju vahet, kas päike tõuseb kell neli või kell viis hommikul, sest enamik meist magab sel kellaajal. Küll aga saame kõik rõõmustada pikemate valgete õhtute üle mitte ainult suvel, vaid ka talvel.

Meil ei pruugi vaadata ka naabrite poole ega lasta end nende seisukohtadest mõjutada, kui keegi neist peaks soovima erinevalt meist talveaja kasuks otsustada. On meil ju olnud nii Soome kui ka Venemaaga võrreldes tunni võrra erinev aeg. Argumendiks ei saa olla ka kardetav segadus reisimisel, sest praegugi on meil võrreldes Rootsi või Poolaga tunnine ajavahe ja sellega pole mingit probleemi. Pealegi sätivad kaasaegsed nutitelefonid ise kella mugavalt õigesse ajavööndisse.   

Tagatipuks on kellaaja tähendus tänapäeval muutunud. Pole enam ajad, kui tuli vabrikuvile peale tööle jõuda. Tänu kaugtöö võimalustele ning libisevatele ja vabagraafikutele saavad paljud ise valida neile sobiva töötegemise aja. Telekavagi on kaotanud tähtsuse, sest igaüks võib järelvaadata huvipakkuvaid saateid just talle sobival ajal.    

Nii polegi mõtet kruttida kella, kui esialgne aastakümnetetagune põhjendus energiasäästu näol on seoses tehnika arenguga ära kukkunud. Järjestikku on tulnud teated, kuidas EL on keelustanud energiat raiskavad hõõg- ja nüüd ka halogeenlambid. Uued moodsad valgustid kulutavad aga tervelt suurusjärgu võrra vähem elektrienergiat. Seega võidame kellakeeramisest loobumisega suisa topelt – säästame elektrit ning saame vastu rohkem looduslikku valget aega. Jääb ära ka ühiskonna vaimuressursi raiskav vaidlus kellakeeramise poolt ja vastu ning saame keskenduda olulisematele teemadele.