Foto on illustreerivFoto: Martin Ahven
Krimi
18. september 2018, 19:47

LIIGA KARM KARISTUS? Kuidas tublist politseinikust sai kriminaalkurjategija (18)

Purjus baarikülastaja taltsutamine tõi Narva politseinikule kaasa kriminaalkaristuse ja lõpuks ka ametist lahkumise.

30aastane Martin Lohk asus Narvas tööle 2012. aastal ning vaid kuus aastat hiljem andis ta samas jaoskonnas ära oma teenistusrelva ja vormistas lahkumispaberid, kirjutab Eesti Ekspress.

Põhjuseks saatuslik öö 2016. aasta 17. septembril, kui Lohk ja temaga koos patrullis olnud praktikant said väljakutse Narva-Jõesuu baari Barracuda, kus olevat kaks purjus meest agressiivseks muutunud.

Üks meestest ei allunud kohale saabunud politseiniku korraldustele ja väidetavalt sõimles, mis viis käsikähmluseni.

Kohtudokumendi kohaselt nähtub videosalvestiselt järgmine: "Ajavahemikul 05:14:53 - 05:14:54 löömise hetkel jääb V.I. põrandale oma vasakule küljele. Käed on rindkere juures, küünarnukkidest kõverdatud, rahakott endiselt käes. M. Lohk asub V.I. kinni hoidma, olles tema peal selliselt, et parema jala põlv toetub vastu isiku puusapiirkonda. Vastupanu isik ei osuta. On näha, et M. Lohk sooritas oma parema käega kaks lööki V.I. pea piirkonda."

Lohk ei löönud enda sõnul meest pähe, vaid seljapiirkonda, et mees laseks lihased lõdvaks ja talle saaks käerauad peale panna.

Kohtudokumendis on kirjas, et kaamera vaatenurk on selline, et löökide sooritamise sihtpunkt kannatanu kehal otseselt pole nähtav. Lähtudes meeste kehade asenditest ja politseiniku käeliigutuste suunast järeldas kohus, et Lohk lõi kannatanut mitte seljalaba piirkonda, nagu ta ise väidab, vaid pea piirkonda.

Ringkonnakohus märkis, et videosalvestiselt ei saa küll järeldada, milles seisnes Lohki ja teiste sündmuskohal viibinud isikute vestlus ning milliseid sõnu-väljendeid seejuures kasutati, kuid sealt on selgelt näha, et baarikülastaja ei teinud ühtegi liigutust, mida võiks hinnata agressiivsusena politseiniku või teiste inimeste suhtes.

Lohk mõisteti süüdi esimese ja teise astme kohtus ning riigikohus asja enam arutlusele ei võtnud. Kriminaalkaristus tähendab seda, et Lohk enam politseinikuna töötada ei saa.