Ilmar Taska oma kaksikutegaFoto: kuvatõmmis/ ERR/ "RIngvaade"
Tele
18. september 2018, 20:25

Kuu aega kaksikuid kasvatanud Ilmar Taska: loodame, et hilised lapsed on nooruse eliksiir! (39)

"Ringvaade" käis külas filmimees Ilmar Taskal ja tema kunstnikust kaasal Hille Karmil, kes on juba veidi enam kui kuu aega saanud nautida kaksikute Leo Peter ja Lea Petra vanemateks olemise rõõme. Karm tunnistab, et kui ta sai teada, et nad ootavad kaksikuid, oli üllatus suur. "Me kahega ei olnud küll arvestanud!" naerab ta.

"Midagi päris teistmoodi ei ole, et nende elu algab ikka sellega, et kõige tähtsam on uni, söök, mähkmed," arvab Taska. Mehe sõnul on poisslaps palju rahulikum, kui tütar, kes kipub olema väga nõudlik. “Talle meeldib kord, talle meeldivad, et asjad toimuvad õigesti ja kiiresti,” räägib Taska tütre kohta, öeldes, et laps soovib juba esimeste ärkamisminutite jooksul saada rinda või lutipudelit.

Ilmaril ja Hillel on eelmistest suhetest kahe peale kokku kolm täiskasvanud last ja kolm lapselast. Kaksikud on nende esimesed ühised lapsed. Taska oli isakssaamise hetkel 65-aastane, Karm sünnitas 50-aastasena. “Loodame, et hilised lapsed on nooruse eliksiir. Tähtis on maailma näha läbi laste silmade,” sõnab Taska. 

Karm tunnistab, et kõrges vanuses sünnitades on mitmeid meditsiinilisi riske, aga õnneks on tänapäeva meditsiin hästi arenenud, nüüd saab kõike kontrollida juba varakult. “Ei ole enam nii nagu vanasti, et inimene pidi elama mingis pimedas ootuses. Nüüd üsna varakult öeldakse, et kus on korras, kus mitte, seetõttu olime rahulikud,” lisab ta. Taska kinnitab, et terve raseduse aja olid nad kindlad, et kõik on korras ja liigub õiges suunas. “Sai ju varakult üle loetud kõik sõrmed ja varbad,” naerab ta.

“Arvestades Ilmari elustiili- ja elutempot, on see nagu kiirrongiga sõitmine ja mul on raske järgi jõuda. Arvan, et vanuse mõttes ei saa üldse mingeid piire tõmmata, inimesed elavad nii erinevat elu,” mõtiskleb Karm. “Arvan, et tänapäeval on ju juba nelikümmend muutunud kolmekümneks, loodame, et kuuskümmend viiekümneks. Me elame veidi nooruslikumas rütmis ja oleme kauem noored, niiet selle võrra ei tohiks see ka lastele halvasti mõjuda,” arvab Taska.

“Meil on perekonnas olnud vanemad sünnitajad, isegi minu vanaema, ka mu tädi sünnitas üle 40-aastasena, 30ndatel peeti seda väga imelikuks. Aeg on edasi läinud ja tihtipeale on lapsed oma vanaemade-vanaisade kasvatada. Miks siis ei võiks olla ka vanema ema või vanema isa kasvatada? Mu ema on praegu 94-aastane ja hoolitseb mu õetütarde eest, tuleks hea meelega siia ka abiks. Mõistus on selgem, kui mõnel teisel!” ütleb mees. 

Kuigi oma päevakava on värsketel vanematel tulnud kaksikute järgi kohandada, saab ka töö laste kõrvalt tehtud. Taskal raamatute kirjutamine ja filmitöö pooleli ei jää. 

“Hille on natukene tublim. Mina võtan endale need esimesed öö pooled, venitan välja kella kahe- kolmeni. Kui tunnen, et nüüd on väga unine olla, siis äratan kiiresti Hille üles, temal on pikad hommikud tihtipeale,” räägib Taska päevakavast.

“Leiab alati mingisugused võimalused. Kui tuleb vanaema või tädi, siis me saame põgeneda,” lisab Taska, öeldes, et vaba aeg on sellisel juhul kui suur õnnistus. “Lõpuks tekib ikka jälle laste järgi igatsus, tore on tulla koju ja nad sülle võtta.”