Oled sa mees või naine? Ratsutamises vahet pole. Ka võistkonnavõistluses võib riiki esindada näiteks kolm naist ning üks mees. Foto: AFP/Scanpix
Spordivaria
19. september 2018, 07:00

USKUMATU FAKT! Millega teeb ratsutamine teistele spordialadele silmad ette? (3)

Olümpiamängudel pole sugugi nii, et mehed ja naised saavad võrdselt võistelda igal alal. Näiteks ei lasta mehi basseini kujundujumises ning naistele on siiamaani jäänud suletuks osad sportvõimlemise uksed. 

Õhtuleht heitis pilgu peale olümpiamängude kavva kuuluvatele aladele, et teada saada, mis aladel valitsevad jätkuvalt sookvoodid ning kus saavad mehed ja naised segamini võistelda. 

Kõige sooneutraalsemaks kujunes ratsutamine, mis on olümpiaalades ainus, kus mehed ja naised on kõigi silmis võrdsed. Näiteks Rio olümpial moodustasid koolisõidu esikolmiku ainult naised ning parima meesterahva võis leida alles viiendalt kohalt.

Seega võib naljatledes tõdeda, et kui naiste õiguste eest võitlejad sooviksid omale logo disainida, siis vähemalt spordivaldkonnas sobiks sellele suurepäraselt hobune. 

Arusaadavalt ei saa mõlema soo esindajaid aga kõikjal ühele joonele panna. Näiteks odaviskes oleks see mõeldamatu. Siiski saab teha n-ö segavõistkondi, kus mõlemast soost esindaja ühe võistkonna moodustavad.

Loe pikemalt spordis valitsevatest sookvootidest ning saa teada, kas olukord on tulevikus paranemas.