Ivo Uukkivi ja Zuzu Izmailova elektriautode maratonilFoto: Martin Ahven
Inimesed
19. september 2018, 07:59

„Nagu libistaks villaste sokkidega mööda parketti“ ehk Ivo Uukkivi ja Zuzu Izmailovaga elektriautode maratonil (8)

Teisipäeva hommikul startis rahvusooper Estonia eest Monte Carlo poole tänavune elektriautode maraton. 29. septembrini vältav ralli läbib kümme riiki peatustega 37 linnas. Maratonis osales ka tiim PÕXIT ehk põlevkivi-exit, kuhu kuulusid Tallinna abilinnapea Züleyxa Izmailova ning näitleja Ivo Uukkivi, kes sõitsid elektriautoga Jaguar I-Pace.

Eestisisene etapp kulges Tallinnast Pärnusse. Pikal marsruudil osalejad startisid suvepealinnast kell 16 edasi Läti poole, Zuzu ja Ivo piirdusid aga Pärnuga. Maratoni eesmärk oli liikluseeskirju ja -piiranguid jälgides sõita võimalikult lähedane aeg nullautole, mis startis kümmekond minutit enne teisi autosid. Kui autod finišeerusid nullauto sõidetud ajast varem või hiljem, said nad miinuspunkte. Selle aja sai aga teada alles autasustamisel.

Estonia eest startisime Zuzu ja Ivoga 12ndana. Uukkivi, kellel on ka endal elektriauto, meenutas seika, kui tema Siberi lend nihutati kaks tundi varasemaks. „Olin sel hetkel maal ja ütlesin, et ma ei jõua õigeks ajaks lennujaama. Kuid kuna elektriautoga võib bussirajal sõita, jõudsin lausa enne teisi,” rääkis ta.

Istusin teisipäeval elektriautosse esimest korda ning mind võlus selle vaikus ning sujuv kiirendamine. „Selline tunne, nagu libistaks villaste sokkidega mööda parketti,” võttis Ivo selle tunde ilusti kokku. Muu hulgas oli autol ka reas püsimise assistent, mis tähendas, et auto keeras ise rooli ja hoidis end õigesti joonte vahel ning teistest autodest ohutus kauguses. Küll aga pidi juht roolist kinni hoidma, vastasel korral noomis auto teda alarmiga.

„Kas ma peangi sellel rallil nii aeglaselt sõitma? Mis ralli see on?” väljendas autojuht Ivo oma kärsitust. „See on maraton,” parandas teda kaardilugeja Zuzu. Eeskujulike sõitjatena sõitsime 110 alas 100 km/h ning vahepeal möödus meist ka üks võistlusel osalenud tšehh. Poolel teel otsustasime teha paariminutise peatuse Olerexis, kuhu saabus pärast meid veel paar elektriautot.

Pärnusse kohale jõudes toimus vaheetapi autasustamine. Monaco aukonsul ja ralli peakorraldaja Jüri Tamm tundis rõõmu, et ükski auto ei finišeerunud nullautost kiirema ajaga. Tiim PÕXIT sai kuuenda koha, kaotus ettesõidetud ajale oli paarkümmend minutit. Nullautoga sõitsid täpselt sama aja kaks autot, ühes neist istus eelmainitud tšehh.