Umbes selline vana Chevy kastikas - küll kehvemas seisus - kuulub tänini ka Ron Dauzet' kollektsiooni. Koos veel umbes 57 autoga. Foto: Pixabay
Tehnika
19. september 2018, 18:30

HÜVASTI, MU UHKED AUTOD: kollektsionäärist vanapapi likvideeris sundkorras 160 masinat

Aasta tagasi vahendasime lugu USAs Michiganis elavast eakast Ron Dauzet’st. Koduomavalitsus andis mehele ultimaatumi: keskkonnaohutuse huvides tuleb tal likvideerida krundil laiutav 218 valdavalt klassikalisest autost koosnev kollektsioon kiirusega vähemalt 20 autot kuus. Või muidu omavalitsus sekkub ja konfiskeerib kõik masinad. Jalopnik käis aasta hiljem nüüdseks 75-aastase mehe kodus vaatamas, kuidas tal läheb.

Northfieldi linnavalitsuse ametnikud käisid pidevalt Roni kollektsiooni kontrollimas ja jälgimas, kas ta autode likvideerimise kvooti ikka nõuetekohaselt täidab. Nüüdseks on ametnikud veidi tagasi tõmmanud. Sest varem värvideküllast autodemerd sisaldanud hiigelkrunt kujutab praeguseks suurelt jaolt heinamaad, millel vedelevad koormakatted ja tuhaplokid.

21. eluaastast autosid kogunud mees on enda sõnul nüüdseks saanud lahti 160 masinast ja osad oma teisele krundile vedanud. Sealjuures on ta üsna heas tujus.

„Olin varem põrguliku surve all ja see on kõvasti muutunud,“ tunnistas ta.

160 autost 80 sai Ron müüdud, ülejäänud tuli paraku metalliks purustada. Mees nentis, et kahjuks läks vanametalliks ka hulk masinaid, mis ei oleks tohtinud veel oma elupäevi lõpetada – nii mõnigi neist läbinud vaid 100 000 km ringis või vähemgi.

Autokollektsiooni likvideerimine pole sujunud muretult ega tagasilöökideta. Roni sõnul on hulk inimesi peatunud ja käinud autosid vaatamas, aga tulnud hiljem salaja tagasi velgi ja autode embleeme varastama. Kuna omavalitsus nõudis, et mees peab lahti saama 20 autost kuus, siis pidi ta autosid müüma õigest väärtustest märksa madalama hinna eest – või üldse paari taala eest vanametalliks viima. Kui Ron palkas 10 000 dollari eest abilise, siis tegi too ära vaid pool kokkulepitud tööd ja siis kadus.

Üht on teistel autode kollektsioneerijatel Roni kogemusest õppida. Nimelt tõdes mees tagantjärgi, et nii mõndagi autot pidanuks ta paremini hoidma. Näiteks väikese läbisõiduga AMC Pacerit, mis oli ostmise hetkel päris heas seisukorras. Ron kattis selle veekindla puldaniga – mistõttu selle alla kogunenud niiskus sõi keremetalli üsna roostepuruseks. Auto sisemus on sealjuures aga tänaseni väga uhke.

Kõigest hoolimata ei kahetse mees midagi. „Ma nautisin seda. Mulle meeldis seda teha,“ sõnas ta. „Mulle meeldivad vanad autod ja kõik.“

Sealjuures tunnistab ta, et töö autode likvideerimise nimel – üks auto iga kahe päeva tagant – on ilmselt talle kasuks tulnud. Teataval määral on masinatest vabanemine olnud kergenduseks. Ning lisaks nõudis loodus oma ja autode seisukord läks ja läheb üha kehvemaks. Nii ei kavatse mees enda sõnul minevikku kahjatseda. Hetkel kavatseb ta keskenduda allesjäänud masinatele – osad neist loodab ta parema müügiedu nimel tööle saada.

Milliseid ägedaid masinaid mehel OLI ja ON, vaata juuresolevatelt linkidelt.