JALGPALLIVÄLJAKUL: Moskvas mürgitatud ja praegu Berliinis ravil olev Pjotr Verzilov sai ülemaailmselt tuntuks 15. juulil, kui ta Moskvas jalgpalli maailmameistrivõistluste finaalmängu ajal väljakule jooksis, et nõuda poliitvangide vabastamist ja poliitilise konkurentsi lubamist Venemaal. Foto: AP/Scanpix
Maailm
20. september 2018, 08:01

KREMLI KÄTTEMAKS? Moskvas mürgitatud Pjotr Verzilov uuris Vene ajakirjanike mõrva (19)

Punkansambli Pussy Riot aktivist Pjotr Verzilov, keda eelmisel  nädalal Moskvas mürgitati, viibib alates laupäeva õhtust saksa arstide hoole all Berliini Charité kliinikus. Tuttavate sõnul uuris ta enne mürgitamist omal käel kolme Vene ajakirjaniku tapmist Kesk-Aafrika Vabariigis.  

Vene protestigrupi Pussy Riot liikme ja sõltumatu uudisteportaali Mediazona asutaja Pjotr Verzilovi tervis hakkas kiiresti halvenema 11. septembri õhtupoolikul. Elukaaslase Veronika Nikulšina sõnul magas Verzilov pärast kohtus käiku kodus kaks tundi ja siis läksid nad koos jalutama. Väljas halvenes mehe tervis kiiresti. Esmalt kaotas ta nägemise ning seejärel ka kõne- ja liikumisvõime. Veronika Nikulšina kutsus kiirabi ja Pjotr Verzilov toimetati haiglasse. 

Berliini arstid lubavad täielikku tervenemist

13. septembril viidi ta Bakrušini-nimelise linnahaigla toksikoloogiaosakonnast Sklifossovski instituudi reanimatsiooniosakonda. Kuna arstid midagi konkreetset öelda ei osanud ja lähedased kahtlustasid mürgitamist, siis otsustati Pjotr Verzilov toimetada ravile Berliini. Niisugust võimalust pakkus fond Cinema for Peace, mille asutaja saatis talle  Moskvasse lennuki järele. Berliini viimise muutis lihtsamaks see, et Verzilovil on  Venemaa-Kanada topeltkodakondsus.  

Alates laupäeva õhtust on Pjotr Verzilov Berliinis Charité kliinikus saksa nimekate arstide hoole all. Tema seisund on ruttu paranenud ja arstid usuvad, et ta terveneb täielikult. Teisipäeval pressikonverentsi andnud Charité kliiniku arstid pidasid tõenäoliseks, et Verzilov mürgitati. Mis mürki aga kasutati, jääbki tõenäoliselt selgitamata. 

SELGITUSI JAGAMAS: Berliinis andsid teisipäeval pressikonverentsi Pjotr Verzilovi ema Jelena Verzilova (paremal), elukaaslane Veronika Nikulšina (keskel) ja eelmine elukaaslane Nadežda Tolokonnikova.  Foto: AFP/Scanpix

Pjotr Verzilovi praegune elukaaslane Veronika Nikulšina ning ka eelmine elukaaslane ja tema lapse ema  Nadežda Tolokonnikova on veendunud, et mees langes mürgirünnaku ohvriks. Tolokonnikova ütles teisipäeval Berliinis pressikonverentsil, et tõenäoliselt teadis Verzilov midagi, mida ta poleks tohtinud teada.

MÕRVATUD: Kesk-Aafrika Vabariigis tapeti juuli lõpus kolm Vene ajakirjanikku: sõjaajakirjanik Orhan Džemal (paremal), kaameramees Kirill Radtšenko (keskel) ja režissöör Aleksandr Rastorgujev.  Foto: Reuters/Scanpix

Pjotr Verzilov uuris enne mürgitamist omal käel  kolme Vene ajakirjaniku tapmist Kesk-Aafrika Vabariigis. Sõjaajakirjanik Orhan Džemal, režissöör Aleksandr Rastorgujev ja kaameramees Kirill Radtšenko lendasid juuli lõpus Mihhail Hodorkovski toetusel turistidena Kesk-Aafrika Vabariiki, et vändata dokumentaalfilm selles riigis tegutsevatest venelastest, eeskätt Vene palgasõduritest. 31. juuli hommikul avastati Dékoa linna lähedalt ajakirjanike surnukehad. Autot oli varitsetud ja tulistatud. Nende mõrvar või mõrvarid on siiani tabamata. 

Verzilov pidi saama aruande ajakirjanike tapmise kohta

Huvitaval kombel  kavatses Pjotr Verzilovgi ühes selle kolmikuga Kesk-Aafrika Vabariiki minna. Lennukipiletid olid  tal broneeritud. 15. juulil otsustas Verzilov aga koos Nikulšina ja veel kahe aktivistiga korraldada Moskvas protestiaktsiooni. Nad jooksid jalgpalli maailmameistrivõistluste finaalmängu ajal politseivormis väljakule, et nõuda poliitvangide vabastamist ja poliitilise konkurentsi lubamist Venemaal. Selles aktsioonis osalejaid karistati 15päevase arestiga. 

Ajakirjanike tapmine Kesk-Aafrika Vabariigis vapustas Verzilovit. Kuna ta oli nendega lähedalt tuttav, siis hakkas ta nende lugu iseseisvalt uurima. 11. septembril ehk oma mürgitamispäeval pidi Verzilov oma inimeselt Kesk-Aafrika Vabariigis saama lõpparuande. 

Saksa meediaväljaanded on pakkunud ka võimalust, et Vene võimud eesotsas president Vladimir Putiniga otsustasid Pjotr Verzilovile kätte maksta jalgpalli maailmameistrivõistluste finaalmängu segamise eest 15. juulil.