PAREMATEL AEGADEL: president Trump ja justiitsminister SessionsFoto: AP/Scanpix
Maailm
19. september 2018, 21:16

TRUMP: „Mul ei ole enam justiitsministrit. See on jube kurb.“ (3)

USA presidendi rahulolematus oma valitsuse justiitsministriga on jõudnud uuele tasemele. Trump sõnas, et on minister Jeff Sessionsis äärmiselt pettunud ning tunneb, et tal polegi õieti mingit justiitsministrit.

Trump väljendas oma vastumeelsust Sessionsi suhtes väljaande The Hill veebisaates. Nagu varemgi, on tema põhiliseks pahameeleallikaks Sessionsi otsus mitte sekkuda eriprokurör Robert Muelleri uurimisse Trumpi presidendikampaania ja Vene võimude seostest. Jutud käivad, et pärast sügiseseid vahevalimisi võib Trump Sessionsi lahti lasta.

Samuti ei olnud Trump rahul Sessionsi immigratsioonipoliitikaga. Ehkki paljude ameeriklaste silmis on Sessions antud teemal mitte ainult karm, vaid lausa julm. Tema idee oli võtta riiki sisenenud põgenikelt ära nende lapsed - otsus, millele ei vastatud vaid pea üksmeelse kriitikaga, aga ka kohtu nõudmisega sajad eraldatud lapsed vanemate juurde tagasi saata. President andis toona avalikkuse survele järele, nüüd sõnas ta, et pole Sessionsi tegevusega USA piiri osas rahul. (Loe Sessionsist ja tema strateegiast SIIT ja SIIT.)

Trump ise sõnas, et järgmise paari nädala jooksul mõtleb ta välja uue plaani immigratsiooni osas ning lubas, et sellega jäädakse kindlasti rahule.

Kuid peamine probleem on Trumpi jaoks siiski Sessionsi kõrvalejäämine nn Venemaa uurimisest (ingl. k. Russia investigation). Sessions ise on varem jäänud kindlaks, et justiitsministeerium ei saa olla muud kui erapooletu ning selle tööd ei saa mõjutada poliitiline huvi. 2017. aastal taandas ta ennast Venemaa uurimisest, rõhutades huvide konflikti - Sessions oli üks Trumpi esimesi ning suurimaid toetajaid.

Võimalik, et president lihtsalt ei mõista, miks muidu häälekas toetaja järsku tema suhtes ebasoodsa sammu tegi. Intervjuus ütles ta, et Sessionsi otsus ennast taandada oli ebaõiglane. Lisaks sõnas ta: „Mul ei ole enam justiitsministrit. See on jube kurb.“