Andres Sõber.Foto: Martin Ahven
Spordiblogi
19. september 2018, 22:40

Andres Sõbra masterplaan: anname koondislastele raha ja lõpetame hülgemöla! (30)

Eesti korvpallikoondise MM-valikmängudes Saksamaa ja Serbia vastu oli mängimisest asi väga kaugel. Mõtted jooksid selle peale, mis seis on nii, nagu ta praegu on. Sõpruskohtumises saadi Belgialt 40ga, siis Saksamaalt ka 40ga. Serbia mängis meiega kassi ja hiirt.

Rain Veidemani, Martin Paasoja ja Tanel Kurbase esitused olid minu jaoks arusaamatud. Olen neid ju varem igas asendis mängimas läinud, aga seekord oli tegu läbikukkumisega. Kristian Kullamäe oli viimases mängus juba täiesti tühi.

Seevastu Indrek Kajupanga mäng oli lõpus täiesti normaalne. 30aastane profikorvpallur, kellel on annet, peakski nii tegema. Maik-Kalev Kotsari ameerikalik hoiak mulle meeldis, ta pani täiega. Kui Siim-Sander Vene ja Sten Sokk oleksid kõrval olnud, löönuks tema talent veelgi eredamalt välja.

Nüüd ongi küsimus, miks meil oli nii palju tegijaid puudu? Järelikult on korvpalliliidu ning treenerite poolt midagi täiesti mööda pandud ja ei osata neid asju lahendada. Räägitakse mingist kuradi masterplaanist, halloo!

Vassimine, mis on koondisesse tulemata jätmise ümber käinud, jätkub ilmselt edasi. Plaanist pole mõtet rääkida, aga koondisesse tuleb saada parimad mehed. Selleks tuleb vaeva näha nii treeneritel kui ka korvpalliliidu asjapulkadel.

Retsept on väga lihtne. Tuleb minna alaliidu sponsorite juurde ja öelda, et Janar Taltsile ja Kristjan Kangurile on vaja suvel 5000 eurot anda. Siis mängib ka Kotsar paremini ja sponsoritel pole vaja Saku suurhallis häbi tunda. Ma ei läheks ka veteranina koondisesse toidutalongide eest jooksma.

Jätke see loll jutt ära, et mängime au pärast. Kui mul on väike laps kodus, keda toitma peab ja naine, siis tuleb raha peale mõelda. Dirk Nowitzkile tehti ka omal ajal Saksamaa koondise poolt üüratuma suur kindlustus, et ta mängiks. Keio Kuhi on korvpalliliidus ligi 20 aastat olnud, ühte-teist peaks juba külge jääma.

Nüüd pandi noored mehed kehva seisu. Siis oleks võinud juba Audentese sinna mängima panna, mida korvpalliliit neli aastat arendas ja mis sai 40ga tappa kogu aeg. Kas sellest ei saada ikka veel aru? Kui ma oleks Kullamäe või Sander Raieste isa, siis ma ei annaks järgmise „akna“ ajal neid enam koondisesse. Kui aus olla, siis Kullamäe taoti täitsa pihuks ja põrmuks. Talle topiti kahvel sisse ja siis ta ei saanudki midagi teha. Koondisel polnud mängujuhti ja sealt need suured hävingud tulid.

Kullamäe ja Raieste on andekad kutid, aga neid ei saa üksinda ula peale jätta. Kedagi on kõrvale vaja. Meil on need mängijad olemas, aga nende eest on vaja võidelda, et nad koondisesse tuleksid. Aga ei osatud, tahetud või ei tahetud võidelda.

Ja see masterplaani jutt… see hülgemöla ajab täitsa närvi! Meil oli 16 meest puudu. Need, kes asju korraldavad, vaadaku peeglisse. Alates Jaak Salumetsast, Keio Kuhist ja Tiit Sokust.

Käisin Kalev/Cramo kontrollmängu kommenteerimas ja mul hakkas süda jubedalt valutama, et ühed mehed mängivad seal ja teised teevad trenni, et järgmisel päeval Serbia vastu astuda.

Miks nad ei tulnud? Janari Jõesaarega on mul endal ka kogemus olemas, kui kutsusin teda U20 koondisesse, aga tal oli vaja kiirelt USAsse põrutada. Kitsing ilmselt vaatas, mis mehed koondisesse jäid ja ta ei tahtnud ennast tulle panna. Kas see on õige või vale, ma ei tea. See on ka loll jutt, et klubid ei lase. Kes keelab? Donaldas Kairys ei saa Kitsingule öelda, et mine koondisesse.

Aga praegu loen Alar Varraku sõnadest välja, et neid eriti ei tahetagi. Kui see tõesti nii on, siis peaks alaliidu inimesed mõtlema, kas nad tegelevad ikka õige asjaga. Nad peaks asjad ausalt ära rääkima. Saan aru, et Tiit Sokk pole kõige parem suhtleja, aga mida need kolm ülejäänud treenerit seal pingil teevad, kes ninapidi protokollides on? Siis, kui 40ga tappa saavad, vaadatakse ka protokolle. Mida nad vaatavad sealt? Kas äkki Bauhofis on odavalt kellusid müüa?

Jaak Salumets ütles mulle, kui me tahtsime Rakverega meistriliigasse tagasi tulla, et mängijate nimekiri on liiga lühike ja meid ei saa vastu võtta. Nüüd ma küsiks temalt, mis roster nüüd Eesti koondisel oli? Kuidas ta selle läbi lasi?

Ma ei taha kellelegi puid alla panna, aga vastik on kuulata pärast sellised mänge, kuidas hakatakse mää-möga ajama. Vastik on kuulata, kuidas endine treener ja mängija ütleb, et teeme plaani ja võtame noori. Perekonnas pole ju nii, et lapsed ise kasvavad. On isa ja ema. On vanaisa ja vanaema.

Andres Sõber jagab Õhtulehes korvpallimõtteid iga kahe nädala tagant.