Foto: Alar Truu
Blogid
20. september 2018, 07:09

Kuidas 1944. aastal taas sinimustvalge heisati

Eesti lipp kerkis uuesti Pika Hermanni torni 20. septembril 1944, kui sakslased olid paaniliselt lahkumas ja venelased polnud veel linna jõudnud. 

Omakaitse Harju maleva staabiülem Peeter Kaseoru kirjutas 1973. aastal toona Saksamaal ilmunud ajalehes Võitleja, kuidas sakslaste linnakomandant kindral Bisle käskis tal Toompeale minna selgitama, kuidas seal järsku sinimustvalge lipp lehvib. Kaseoru asuski välisandarmi saatel teele. 

Esmalt astunud Kaseoru Toompeal kindralinspektor Johannes Soodla staabist läbi, kus kinnitati, et nemad pole sinimustvalget heisanud. Palju targemaks ei saadud ka Pika Hermanni juures: kõik uksed olid avali ja ühtegi elusat hinge polnud näha. Eestlastest vahtkond oli jalga lasknud, kuuldes et kindralkomissar Litzmann on Eestist lahkunud. Vahtkonna ruumid olid küll tipp-topp korras ja vahisõdurid olid veel enne lahkumist torni Eesti lipu heisanud.

„Oli õhtune aeg ja päike hakkas juba veerema. Ütlesin välisandarmile, et Eesti lipuseaduse järele lastakse lipp päikeseloojangul alla ja heisatakse päikesetõusuga. Nii laseme lipu nüüd alla ja jätame muu kindral Bisle otsustada,“ meenutab Kaseoru. Järgmisel hommikul lehvinud Pikas Hermannis Eesti lipuga kõrvuti ka Saksa lipp.