Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
20. september 2018, 10:34

Laine Randjärv lahkub riigikogust 20 888 euro suuruse hüvitisega (134)

Eesti Kontserdi juhiks valitud Laine Randjärv lahkub riigikogust koos  20 888 euro suuruse hüvitisega. 

Eelmisel neljapäeval valis Eesti Kontserdi nõukogu juhatuse uueks liikmeks Laine Randjärv. "Saime hea juhi," kommenteeris nõukogu esimees Indrek Laul.

"Tööle Eesti Kontserdi meeskonnas asun 2019. aasta talvel, kui algabki ametiaeg. Koosseisu lõpuni ja kuni valimisteni olen veel riigikogus. Valimistel aga enam ei osale," kinnitas Randjärv sotsiaalmeedias.

Uue juhi ametiaeg Eesti Kontserdis algab 1. veebruarist 2019. Kui Randjärv asuks kohe 1. veebruaril teises riigiametis tööle, siis vastavalt seadusele ta riigikogust hüvitist ei saaks. Hüvitist makstakse ainult juhul kui parlamendisaadik on riigikogu koosseisu lõpuni ning tema volitused lõppevad seoses uue riigikogu koosseisu ametisse nimetamisega. 

Vastavalt riigikogu liikme staatuse seadusele makstakse riigikogu liikme volituste lõppemise korral talle ühekordset hüvitist, mis on kas kuus ametipalka või kuni kolm ametipalka. Riigikogu liikme ametipalk on 3481 eurot ja 40 senti.

"Küsitakse, kas kavatsen selle kuue kuu palga suuruse hüvitise vastu võtta. Suhtun sellesse nii: tegemist on seaduse alusel väljamakstava hüvitisega, mille saavad kõik riigikogu liikmed, kes on olnud ametis vähemalt 1 aasta ning lahkuvad riigikogust pärast volituste lõppemist. Mina olen olnud riigikogus 8 aastat, enne seda 4 aastat minister, kus olin samuti riigikokku valitud mandaadi alusel. Olen oma tööd riigikogus ja valitsuses kõik need 12 aastat südamega teinud, mistõttu võtan seaduse poolt ettenähtud hüvitise vastu," kirjutas Randjärv sotsiaalmeedias. 

Kui isik oli riigikogu liige alla aasta, makstakse talle hüvitisena summa, mille suuruseks on riigikogu liikme ametipalk vastavalt tema poolt riigikogu liikmena järjest töötatud ajale, kuid mitte rohkem kui riigikogu liikme kolme kuu ametipalk. Kui isik oli riigikogu liige vähemalt ühe aasta, makstakse talle hüvitisena summa, mis on võrdne riigikogu liikme kuue kuu ametipalgaga.

Riigikogu liikme staatuse seadus sätestab, et riigikogu liikme volitused loetakse lõppenuks riigikogu järgmiste valimiste tulemuste väljakuulutamise päevast. Laine Randjärv on öelnud, et järgmistel valimistel ta ei kandideeri. 

Kui riigikogu liige astub tagasi, makstakse talle hüvitist üksnes juhul, kui ta oli riigikogu liige vähemalt ühe aasta. Hüvitise suurus on sellisel juhul riigikogu liikme kolme kuu ametipalk.