Steve Bannon Foto: AP/Scanpix
Maailm
20. september 2018, 15:13

Meedia: Trumpi endine peastrateeg Bannon teeb jõupingutusi Euroopa Liidu lagundamiseks (14)

Donald Trumpi poolt hüljatud Valge Maja endine peastrateeg Steve Bannon (64) otsib võimalust taas pildile astumiseks ning teeb seda Euroopas, kirjutab USA väljaanne Bloomberg. Vanity Fair teatab aga, et Bannon teeb jõupingutusi Euroopa Liidu radikaalseks ümberkujundamiseks või isegi selle lagundamiseks.

Juulis kirjutas meedia, et Bannon kavatseb toetada Euroopa paremäärmuslasi ja luua selleks vastava fondi. Populistlike jõudude ühinemine tekitab aga muret mõnede Euroopa Liidu liidritele, näiteks Prantsusmaa presidendile Emmanuel Macronile, kuna silmapiiril terendab väärtushinnangute kokkupõrge ühe bloki tuleviku suhtes. 

Bannon sõnas eelmisel nädalal, et üksikud parteid on üle Euroopa pead tõstmas ning et ta soovib järgmises parlamendis näha rohkem sarnase mõtteviisiga saadikuid. Sel nädalal alustabki uusparempoolsete liider ringreisi, mille vältel kavatseb ta peatuda mitmes Euroopa riigis. Oma tuuriga soovib Bannon elavdada toetust paremäärmuslastele.

Novembri lõpus, mil ringreis selja taga, kavatseb ameeriklane Brüsselis ametlikult ellu kutsuda fondi nimega Liikumine. Esmakordselt tutvustas Trumpi endine nõunik oma revolutsioonilisi plaane aasta alguses New York Timesile antud intervjuus. 

Valgest Majast lahkus presidendiga tülli keeranud Bannon 2017. aasta augustis.

Donald Trump ja Steve Bannon 2017. aasta jaanuaris Foto: Reuters/Scanpix