Toomas Tõniste valitsuse pressikonverentsilFoto: kuvatõmmis videost
Eesti uudised
20. september 2018, 12:31

VIDEO | Tõniste: meie riigi majandusel läheb nii hästi, et saame võetud võlad varem tagasi maksta (122)

Rahandusminister Toomas Tõniste rääkis valitsuse pressikonverentsil, et valitsus vaatas üle 2018. aasta riigieelarve ning meie riigi majandusel läheb väga hästi. Lausa nii hästi, et saame võetud võlad varem tagasi maksta. Reservide kogumisel Tõniste aga mõtet ei näe.

"Leppisime kokku eelarve, mis on tasakaalus ja ülejäägis. Võin kindlalt öelda, et meie riigi majandus on heas korras. Maksud ei tõuse ja riigi võlakoormus väheneb," rõõmustas rahandusminister.

Tõniste sõnul on oluline, et me ei ela oma võimete. Minister kõneles, et Eestile on ikka olnud iseloomulik, et meie valitsussektori võlakoormus on üks Euroopa liidu väiksemaid. Nii on Tõniste kinnitusel ka edaspidi.

Tõniste räägib riigieelarvest alates 11.50.

"Kasutame oma eelarve ülejääke ja reserve selleks, et maksta tagasi varem võetud laene. Võiksime ka reserve veel juurde koguda, aga see ei ole praegu majanduslikult otstarbekas, sest meie reservid on võimalikeks kriisideks enam kui piisavad," põhjendas Tõniste. "Pole kasulik seda raha niisama reservides hoida. Hoiustamine on kulu ja lisaks sööb sealt ka inflatsioon sealt oma osa."

Riigieelarve muudatused

Tõniste märkis, et valitsuse istungil võeti vastu ka mõned riigieelarve muudatused, kuid tegu on kõigest mõningate rahade ümberpaigutamisega, mitte lisaeelarve tegemisega. 

"Tavapärane praktika on olnud see, et me enne sügist vaatame üle ja vajadusel osa kuludest ja tuludest täpsustame," lisas Tõniste. "Kokku on eelarves 53 muudatust."

Näiteks suunatakse raha kohalike omavalitsuste teede remondiks ja korrashoiuks; riigimaante koondprojektile; Veeteede ametile tuletornide renoveerimiseks ja radarite soetamiseks; mobiilsete kiiruskaamerate ostuks.