Heiki LootFoto: Aldo Luud
Eesti uudised
20. september 2018, 13:12

Riigikogu nimetas Heiki Loodi uueks riigikohtunikuks (1)

Riigikogu võttis tänasel istungil vastu otsuse, millega nimetatakse Heiki Loot alates 3. detsembrist 2018 riigikohtu liikmeks. Loot nimetatakse kohtunikuks, kuna riigikohtunik Indrek Koolmeister vabastatakse ametist.

Riigikogu otsustas 15. veebruaril 2018 vabastada riigikohtunik Indrek Koolmeister ametist alates 30. juunist 2018. Koolmeister vabastati ametist tema enda soovil. Riigikohtu esimees Priit Pikamäe kuulutas riigikohtu uue liikme leidmiseks välja avaliku konkursi. Pikamäe kuulas ära riigikohtu üldkogu ja kohtute haldamise nõukoja arvamuse ning esitas riigikogule riigikohtuniku ametisse nimetamiseks Heiki Loodi kandidatuuri.

Heiki Loot on lõpetanud Tartu ülikooli õigusteaduse eriala. 1994. aastal alustas Loot tööd riigikohtu esimehe abina, kust liikus 1995. aastal justiitsministeeriumi avaliku õiguse osakonna juhatajaks. Osakonna juhatajana vastutas Loot avaliku õiguse valdkonna õigusloome suunamise ja koordineerimise eest. Tema toel valmistati ette ja algatati muu hulgas haldusõiguse ja karistusõiguse reform.

Aastatel 1998–2003 oli Loot Sisekaitseakadeemia rektor. Tema ametiajal kujundati senine riigikaitse kallakuga akadeemia ümber avaliku teenistuse rakenduskõrgkooliks – toimus õppekavade ulatuslik reformimine ja uute avaliku teenistuse erialade avamine.

Alates 2003. aastast on Heiki Loot riigisekretär. Riigisekretärina on tema peamiseks ülesandeks olnud Vabariigi Valitsuse töö korraldamine ja Riigikantselei juhtimine.

Pikamäe kaaskirjas märgitakse, et Heiki Loodil on pikaajaline ja väga mitmekülgne avaliku teenistuse kogemus. Tema roll õigusloome reformide käivitamisel ja riiklike institutsioonide ülesehitamisel-arendamisel on olnud märkimisväärne. Ta on kogenud ja tunnustatud jurist, kelle senine elu- ja töökogemus võimaldab tal oluliselt panustada Riigikohtu halduskolleegiumi töösse ja Eesti haldusõiguse edasiarendamisse.

Riigikohtu esimehe Priit Pikamäe esitatud riigikogu otsuse „Heiki Loodi Riigikohtu liikme ametisse nimetamine“ (668 OE) poolt hääletas 64 riigikogu liiget, vastu oli kuus liiget ja erapooletuid liikmeid oli kaks.