Helir-Valdor SeederFoto: Tiina Kõrtsini
Poliitika
20. september 2018, 16:35

Seeder Isamaa reitingust: Isamaa ei lähe kindlasti kaasa sotsiaalsete hüvede enampakkumisega (15)

ERRi tellimusel valminud värske valijaküsitluse põhjal on Isamaa toetus langenud valimiskünnisest allapoole. Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder ütleb, et kolmeprotsendilise toetusega rahul olla ei saa, kuid erakonna tegelik toetajate arv on suurem.

"Me teame väga hästi, et meie tegelik toetus valimistel on olnud kogu aeg oluliselt kõrgem, kui toetusreiting on näidanud," sõnab Seeder ning meenutab eelmisi kohalike omavalitsuste valimisi, kus Isamaa toetus valimispäeval oli kaks korda kõrgem, kui viimane valimiseelne küsitlus ennustada lubas. "Meie üks eripäradest on see, et erakonna märk on nõrgem kui inimesed, kes kandideerivad," kommenteerib Seeder.

Ühekuulist langust erakonna esimees mingiks katastroofiks ei pea, vaid ütleb, et kõikumine kolme ja seitsme protsendi  vahel jääb vea piiridesse. Kui tegemist on vaid ühekuulise jõnksuga, siis pole toimunud mingisugust toetuse muudatust. 

Seeder ütleb, et erinevalt Isamaast alustasid teised erakonnad juba valimiskampaaniaga ning tulnud välja nii esimeste valimislubaduste kui uute nägudega. Esimesed lubadused on puudutanud erinevaid sotsiaalseid hüvesid, mis inimestele väga meeldivad. "Kõiki neid lubadusi ei ole võimalik ühelgi erakonnal täita," on Seeder resoluutne ja lisab, et küllap hakkab ka valija ühel hetkel küsima, et kui on antud viis või kuus väga kallist lubadust, siis mida tegelikult täitma hakatakse. "Isamaa ei lähe kindlasti kaasa sotsiaalsete hüvede enampakkumisega. Meie tahame tulla välja lubadustega, millel on ka rahaline kate," ütleb Seeder.

Samuti on teised erakonnad teatanud, uutest nägudest ja sellestki, milline kandidaat millises piirkonnas kandideerib. Isamaa plaanib nende uudistega lähitulevikus välja tulla. "Kui selle ära teeme, siis toetus tõuseb. Kui erakonnad  saavad valimisprogrammi valmis ja valijatel on teada kandidaatide nimekirjad, siis valija langetab oma otsuse ja see tänane toetusprotsent muutub päris palju ka erakondade vahel," arvab ta ja lisab, et praegu pole 35 protsenti küsitletutest veel oma eelistuses kindlad ja nende hulgas on olnud varasematel valimistel päris palju neid, kes hääle Isamaale annavad.

"Peame olema aktiivsemad, jõulisemad. Me ei ole alustanud oma valimiskampaaniaga nii vara kui teised erakonnad, aga me teeme seda lähitulevikus," rõhutab Seeder.