Toss Eyjafjallajökullilt 2010. aastalFoto: Reuters/Scanpix
Maailm
20. september 2018, 15:44

HULLEM KUI EYJAFJALLAJÖKULL! Islandil võib jälle vulkaan purskama hakata

Katla vulkaan Islandil näitab märke aktiveerumisest, vahendab Iceland Magazine. Teadlaste sõnul võib sellest tekkiv tuhapilv varjutada isegi kurikuulsa 2010. aasta Eyjafjallajökulli vulkaanipurske.

Rühm Islandi ja Briti teadlasi lõpetasid äsja ekspeditsiooni Katla vulkaani piirkonnas ning leidsid, et Katlast lendab õhku ebatavaliselt suurtes kogustes süsihappegaasi. Õieti on teada vaid kaks vulkaani maailmas, mis Katla praegusest tasemest rohkem süsihappegaasi õhku paiskavad.

„On äärmiselt ebatõenäoline, et sellisel tasemel gaas tekib geotermilisest tegevusest,“ rääkis kohapeal käinud Leedsi ülikooli vulkanoloog Evgenia Ilyinskaya. „Seal peab olema kogunenud magmat, et sellises koguses gaasi tekiks.“ Ta lisab, et ohu täpsemaks tuvastamiseks on vaja rohkem uurimistööd teha, selgitamaks, kas emissioonitase on stabiilne või tõuseb.

Ta lisab: „Teiste vulkaanide puhul, näiteks Hawaiil ja Alaskal, on hästi teada, et süsihappegaasi emissioonid tugevnevad nädalaid või isegi aastaid enne purset. See on väga selge märk, et Katlal tuleb silma peal hoida. Ilmselgelt ei passi ta praegu niisama ja need uuringutulemused kinnitavad seda.“