Sportland Arena murukatte vahetamine. Foto: EJL
Jalgpall
20. september 2018, 17:56

ÜKS KÜSIMUS | Miks lõppes Sportland Arena kunstmuru eluiga täpselt enne kooliea algust?

Meie Lilleküla esindusstaadioni kõrval olev Sportland Arena saab järgmisest kuust endale uue näo, sest 2003. aastal ehitatud kunstmuruväljak saab endale peale kõige uhkemad kunstlibled. 

Viimati vahetati seal väljakukatet 2011. aastal ehk tänavu sai eelmine kate just kooliealiseks. Miks saadetakse vana murukate pensionile kõigest seitsme aastaga?

"Sportland Arena väljak on väga suure koormusega ning enim lühendab sealse kunstmuru eluiga väljaku talvine kasutamine. Kui sealt kogu aeg lund pealt ära lükata, siis kate paratamatult kulub," selgitas Eesti Jalgpalli Liidu (EJL) infrastruktuuri osakonna juhataja Targo Kaldoja. 

Küll on tema sõnul vale öelda, nagu oleks kate mängukõlbmatu olnud. "Ta oli veel täiesti mängitav, kuid varakevadel Premium liiga mängude teenindamiseks tahame sinna tipptaset."

Lisaks murukattele vahetatakse Sportland Arenal esmakordselt ka täitekumm ning alusliiv. Uus kate peaks oma esimesed triibulised saama oktoobris, pärast mida saab väljak kõigi eelduste kohaselt ka FIFA Quality Pro sertifikaadi.

Uhke nimega sertifikaat tähendab, et teoorias võiks seal muu olme olemasolul edaspidi pidada ka A-koondise mänge. Praktikas jääb 1200pealisel väljakul aga istekohtadest puudu, sest rahvuskoondiste puhul on tribüünide miinimumnõudeks 4500 istekohta. Nii tuleb praegu leppida noortekoondistega. 

Paari aasta pärast ootab samasugune noorenduskuur ees ka 2013. aastal Sportland Arena kõrvale kerkinud Nike Arenat. Sama aasta lõpus valminud EJL sisehalli kunstkatte eluiga on väliväljakute omast pikem ning selle vahetamise peale veel ei mõelda. 

Päris pensionile vana vaipkatet siiski ei saadeta, vaid sellele otsitakse uus peatuspaik.