ÕNNELIKEMATE KANADE NIMEL: 2025. aastaks võiks puurikanade munad müügilettidelt kadudaFoto: Meelis Tomson
Eesti uudised
20. september 2018, 19:51

Seitsme aasta pärast võivad puurikanade munad poodidest kaduda (21)

Teadlikud tarbijad ja edasimüüjad nõuavad üha rohkem vabalt peetavate kanade mune. Loomakaitseorganisatsioon Nähtamatud Loomad loodab, et 2025. aastal puurikanade mune enam ei müügil pole.

Teadlikud tarbijad ja edasimüüjad nõuavad üha rohkem vabalt peetavate kanade mune. Loomakaitseorganisatsioon Nähtamatud Loomad loodab, et 2025. aastal puurikanade mune enam ei müügil pole.

Juba mõnda aega võib poelettidel näha mõnevõrra kallimaid vabalt peetavate kanade mune. Kui puurikanad ei näe kunagi päikesevalgust ega mahu kitsastes elutingimustes tiibugi sirutama, siis vabalt peetavate kanade elu on märksa meeldivam. Kanade heaolu kampaania sai alguse eelmisel aastal, kui tegevust alustas loomakaitseorganisatsioon Nähtamatud Loomad. Kampaania eesmärk on jõuda selleni, et kanu enam puurides ei peetaks.

Kanade heaolukampaania juht Birgit Nurmela räägib, et nende soov on, et jaeketid, tootjad ja toitlustusettevõtted loobuksid 2025. aastaks puurikanamunade kasutamisest. Selleks tehakse tihedat koostööd Eesti toidutööstusega ja haritakse tarbijaid. Näiteks käib praegu välireklaamikampaania, kus Eesti tippkokad kutsuvad eelistama vabade kanade mune. Kampaania sai võimalikuks tänu annetuskampaaniale, milles eelmise aasta lõpul osales sadu inimesi. Tarbijate teavitamiseks kasutatakse Nähtamatute Loomade kodulehte, blogi ja sotsiaalmeedia kontosid. Samuti käiakse festivalidel ja tänavatel infomaterjale jagamas.  Nurmela räägib, et kõigest aasta tegutsenud organisatsiooni kohta on saavutatud uskumatult palju. „Juba 34% jaesektorist on teavitanud otsusest loobuda puurikanade munade müügist. Puuris peetavate kanade arv on vähenenud 2% võrra ning viiendik Eesti munatootmisest on juba puurivaba,“ ütleb Nurmela.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99