Liisa Pakostal on hea nipp varuks igas olukorrasFoto: Martin Ahven, Õhtuleht
Uudised
20. september 2018, 23:20

Suurpere ema Liisa Pakosta hommikustest kriisidest: mõtle nagu organisatsioonijuht või rindevarustaja 

Hommikurutiini võib teinekord tekkida üllatusmomente, kui laps otsustab, et ei taha kooli minna või teatab, et lasteaeda on vaja kaasa võtta rebasekostüüm. Mis nüüd teha? Nutikaid lahendusi pakub viie lapse ema ja endine poliitik Liisa Pakosta.

Laps ei soovi kokkulepitud kellaajal ärgata

Talvel pimedaga see tundubki loomuvastane – seega pole loogilistest selgitustest palju abi. Ma pole midagi paremat suutnud välja mõelda, kui rõhumine kohusetundele: "Peab tõusma! Mul on vaja kindlal kellaajal tööle jõuda!" ja võimaluse korral ka boonussüsteemile: "Mõtle, kui tore, teil on täna koolis lõunasöögimenüüs pannkoogid!". Olukord on umbes sama keeruline nagu ülemusel, kel on vaja kollektiivile või ühele töötajale anda lisatöö, mille kohta too aga teatab, et ta ei kavatsegi seda teha. Hea juht lahendab kõik sellised probleemid vähem või rohkem edukalt.

Hommikused üllatused

Kas ka sinu peres kõlab see lause tuttavalt: "Meil oli vaja täna kaasa võtta sirkel, kudumislõng ja jänesemask!” Neil hetkedel mõtle sellele, kuidas töötavad lahinguolukorras rindevarustajad. Samade töövõtetega, samamoodi prioriteete seades ning teadmisega, et kõik ei peagi olema võimalik, saab päeva alguse siiski käima.

“Ma olen nii haige!”

Siin teab iga vanem juba ise, millise isiksusetüübiga tegemist on. Mõni laps on valmis koju jääma iga pitsitustundega kõhus (mis kaasneb alati matemaatika kontrolltööga), mõni teine ei tee ka palavikust numbrit ning haarab trennikotigi kaasa. Ühesõnaga – käitumine vastavalt objektiivselt ilmnevatele sümptomitele ning lapse isiksusetüübile.

Rahu, ainult rahu

“Ma ei pane seda mütsi pähe, sest see on nii nõme!” - siin on maailm arenenud asjade sellise ülekülluseni, et paljud lapsed saavad sellist lauset endale lubada. Keeruline olukord – lapse enesemääramist ei tohi riivata talle sobimatute riiete peale sundimisega, samas võib pea külmetus seada lapse tervise tõsiselt ohtu. Nüüd peab olema nutikas ja rõhuma koostööle: “Kuule, me panime eile selle mütsi koos valmis ja praegu enam ei jõua seda muuta, aga ma võin sinuga õhtul uuesti vaadata, kas me leiame mõne parema lahenduse.”

See on selles mõttes enamasti ohutu lubadus, et laps ei mäletagi hiljem seda hommikust mütsiprobleemi. Juhul, kui mäletab, siis saab jutustamise käigus selgeks, et murekoht on hoopis sõbraga tekkinud tülis või muus lapsele tähtsas probleemis. Seda on juba palju olulisem teada ning lahendada. Tuleb arvestada ka võimalusega, et võib-olla tuleb vanema venna vanale mütsile siiski õhtul roosid peale heegeldada.

Liisa Pakostal on hea nipp varuks igas olukorras Foto: Martin Ahven, Õhtuleht