Kristiina Heinmets-AigroFoto: TIINA KÕRTSINI
Tele
21. september 2018, 10:59

TV3 VIDEO | Heinmets-Aigro Kersna väljaütlemisest: arvamusliidrid peaksid võimu kasutama muuks, mitte sildistamiseks (34)

"Ma olen Lasnamäelt pärit ning läksin Lasnamäelt kesklinna kooli ja mulle tehti väga kiirelt selgeks, et Lasnamägi tähendab midagi halba ja negatiivset. 25 aastat hiljem näeme, et mitte midagi ei ole muutunud," räägib Kristiina Heinmets-Aigro "Seitsmestes".

"Alles mõni päev tagasi viis üks Eesti perest pärit ja Eesti koolis käinud taksojuht mu koju ning ta häbenes öelda, et on Lasnamäelt pärit. Arvan, et meie ühiskonnas on midagi väga valesti," sõnab Heinmets-Aigro.

Kristiina tõelise pahameele tõi esile aga Vahur Kersna. "Ma ei ole absoluutselt solvunud, aga arvan, et peaksime lõpetama ühiskonnas süüdistamise olenemata meie etnilisest kuuluvusest ja päritolust," lausub naine.

"Inimesed, kellel on läinud elus hästi ja omavad sellist arvamusliidri positsiooni nagu Vahur Kersna, peaksid kasutama seda õilsamatel eesmärkidel kui sildistamine. Olen päris kindel, et täna sõitsid väga mitmed Lasnamäelt pärit lapsed koju, otsaees silt "Lasnamäe prussakas". Seda öeldi neile koolis kohe kindlasti. Olen seda ise kuulnud ja kogenud."

Heinmets-Aigro sõnab, et peab olema alandlikult tänulik, et temal on läinud elus hästi. "Mul on väga palju tuttavaid, kellega kasvasime Lasnamäel koos ühes kortermajas. Seisime käsikäes saiasabades ja meil oli korteri nurgas kartulikott. Päritolust olenemata kasvasime nii üles. Mõnel läheb täna paremini, mõnel halvemini. Kuid meie, kellel on hästi läinud, ei tohiks unustada, et tuleme kõik võrdsetest tingimustest, mille nimel tõstsime 25 aastat tagasi käed üles. See on oluline ja teeb haiget."

Täiskasvanud peaksid näitama eeskuju

"Seitsmesed" küsisid kommentaari ka Vahur Kersnalt, kes otsustas mitte vastata. "Arvan, et Eesti ühiskonnas on liiga palju arrogantsust. Inimesed, kellel on läinud hästi, vaatavad ülevalt alla neile, kel pole nii hästi läinud. Nad arvavad, et neil on õigus näpuga näidata, aga tegelikkuses ei ole. Kui meie, kel on hästi läinud, ei julge seda välja öelda ja elame samas mullis edasi, ei muutu ühiskonnas mitte midagi," sõnab Kristiina.

"Meie, täiskasvanud peaksime näitama täna eeskuju, millised meie lapsed olema peaksid. Kas kasvatame neid selliseks, et minu lapsed, kes kasvavad üles kindlasti palju paremates tingimustes kui väga suur osa Eestimaa lapsi, peaksid tundma end kuidagi priviligeeritumalt kui lapsed, kel ei ole võib-olla nii palju võimalusi. Minu printsiip ongi, et olenemata, mis positsioon või töökoht meil on ja kas meil on elus läinud hästi või halvasti, peame kasvatama oma lapsi headuses ja usus, et kõik on maailmas võimalik," on Heinmets-Aigro kindel.

Kristiina ütleb, et televisioonis on Lasnamäe prussakaid nii palju, et neid ei tohi üles lugedagi. "ETV-s on neid ju ääretult palju, ka palju näitlejaid. Mis seal siis nii halba on, kui oleme Lasnamäelt pärit ehk sellise sõnakõlksu väljaütlemise eest tuleks vastutada ja mõelda, mida see just noorte seas tähendab."