2012. aastal rajati Nõmmele esimesena Tallinnas 10 korviga püsirada. 2013. aasta lõpuks oli Nõmmel juba täismõõtmeline rada. Pildil Nõmme rajal discgolf’i-mängija Indrek Sarvin. Foto: Jukko Nooni (Nõmme linnaosavalitsus)
Eesti uudised
21. september 2018, 11:30

Valus löök pealinna kettagolfaritele: Nõmme rada suletakse märtsis (1)

Keskkonnaamet on otsustanud Nõmme-Mustamäe maastikukaitsealal asuva discgolf’i-raja märtsi lõpus sulgeda, sest seda kasutatakse nii palju, et see on hakanud loodust kahjustama.

Linnaleht kirjutas kevadel, et discgolf on märkamatult tõusnud Eesti üheks populaarsemaks spordialaks. Mängijaid on hinnanguliselt koguni paarkümmend tuhat. Pealinna populaarseim rada asub just Nõmmel – see on ka ainus Tallinna täismõõtmetes ehk 18 rajaga väljak. Seetõttu on arusaadav, et discgolf’i-kogukond on väga murelik.

„See oleks kindlasti tagasilöök, sest lisaks asukohale, mis on väga hea, kaotavad mängijad tänu disainile ja raskusastmele pikalt populaarseima raja. Ehk et see mõju on kindlasti ilmne,“ ütleb Linnalehele Eesti discgolf’i üks eestvedajaid Rainer Lipand.

Samas on ta nõus, et iga kasutamine kulutab maastikku ja massiline seda enam. „Nõmmel asub rada maastikukaitsealal ehk olen nõus seisukohaga, et sealne looduskeskkond muutub. Keskkonnaameti põhimureks on pinnas, mis ei pea vastu ja alustaimestik hävineb. Samal ajal on discgolf toonud värskesse õhku tundideks hulga inimesi, palju ka selliseid, kes muid spordialasid ei harrasta. Ja kuigi see on maastikukaitseala, siis endiselt on Nõmme mets ennekõike suure rekreatiivse tähtsusega,“ mõtiskleb Lipand.

Kaks paika

Nõmme linnaosa vanem Grete Šillis märkis septembri alguses, et linnaosavalitsus tahab discgolf’i mängimiseks leida Nõmmele kindlasti uue koha. Linnalehe täpsustava küsimuse peale märgib ta, et praeguseks on sõelale jäänud kaks paika Viljandi maantee ääres. Üks neist asub Nõmme ja teine kesklinna territooriumil.

Nõmme linnaosavalitsus näeks, et uus rada võidaks rajada Raudalu asumisse Viljandi maantee ja Männiku karjääride vahele. Linnaosavalitsuse teatel soovis aga maa-amet mõni aeg tagasi laiendada seal liivakarjääride kaevandusala. Raudalu ala kasutusele võtmisega edasi minemiseks ja elanike kaasamiseks on Šillise sõnul vaja kõigepealt maa-ametilt kinnitust, et maad tohib kasutada. Praegu ootabki linnaosavalitsus maa-ametilt vastust.

Koostöös Tallinna kesklinna valitsusega kaaluvad nõmmekad ka Viljandi maantee äärde kesklinna territooriumile jäävale alale sobiva asukoha leidmise võimalusi. „Viljandi maantee ja Valdeku tänava ristmikust kesklinna poole asuvas metsatukas on lagedad alad, mida saaks radade rajamiseks võib-olla kasutada. Ala jääb kesklinna territooriumile. Tegemist on tõsiseltvõetava alternatiiviga, mis sobiks võib-olla asukoha mõttes Viljandi maantee ja karjääride vahelisest alast pareminigi. Praegu käib töö mõlema võimalusega,“ tutvustab Šillis.

Rainer Lipandi sõnul pole aega enam palju jäänud, sest 18 korviga rada ei teki üleöö. Nõmme linnaosa vanem Šillis lubadusel teeb linnaosavalitsus kõik endast oleneva, et uus rada saaks aprilli alguseks valmis. „See eeldab, et kooskõlastustega ei teki probleeme ning kohalik kogukond on huvitatud uuest võimalusest rekreatiivtegevustega enda piirkonnas tegeleda,“ märgib ta.