Foto: Alessandro Bianchi
Maailm
21. september 2018, 11:38

PERVERTPAAVSTID, osa 1: Gregorius V torkas võistlejal silmad peast ja raius nina maha (14)

Uuel nädalal saame tervitada Eesti pinnal paavst Franciscust, kelle karjäär on siiani möödunud ilma suuremate skandaalideta (kui välja arvata regulaarsed pedofiil-kirikuisade juhtumid). Samas pole paavstluse ajalugu sugugi nii plekitu.

Gregorius V (996-999) oli esimene saksa päritolu paavst, kes tõusis troonile 24-aastaselt. Tema esimeseks teoks paavstina oli oma sugulase Otto III kroonimine Saksa-Rooma riigi keisriks.

Roomlastele ei meeldinud sakslaste valitsemine sugugi, mistõttu korraldati mäss, mis sundis paavsti põgenema Põhja-Itaaliasse Pavia linna.

Seejärel valiti vastupaavstiks Johannes XVI. Keiser Otto tuli paavstile appi ja koos suudeti Rooma tagasi vallutada. Mässu algatanud Crescenzio II hukati, aga vastupaavsti Johannes XVI kallal pandi toime näidishukkamine: tal torgati silmad peast, murti sõrmed, raiuti maha nina, kõrvad ja keel ning saadeti sellises seisukorras pagendusse kloostrisse, kus ta kolm aastat hiljem suri.

Julmused mässajate vastu paavsti ennast ei aidanud, sest Gregorius suri juba järgmisel aastal, enne sandistatud vastupaavsti. Arvatakse, et ta mürgitati kättemaksuks ülestõusu verre uputamise eest.