PEAASSAMBLEE ISTUNGJÄRGUL:  Kõnepuldis on USA president Donald Trump. Fotomeenutus eelmise aasta 19. septembrist. Foto: SIPA/Scanpix
Maailm
21. september 2018, 18:30

MIS TOIMUB ÜRO-s? Legend Hruštšovi kingast ja seksiskandaalid (8)

New Yorgis kogunevad tuleval nädalal taas maailma riikide juhid, kes ülddiskussiooni raames esinevad kõnega ÜRO Peassamblee teisipäeval alanud 73. istungjärgul. Paljudele riigipeadele annab see ühtlasi hea võimaluse kohtuda oma kolleegidega.

New Yorgis kogunevad tuleval nädalal taas maailma riikide juhid, kes ülddiskussiooni raames esinevad kõnega ÜRO Peassamblee teisipäeval alanud 73. istungjärgul. Paljudele riigipeadele annab see ühtlasi hea võimaluse kohtuda oma kolleegidega.

Kuna ÜRO on maailmaorganisatsioon, mis ühendab peaaegu kõiki riike, siis ta ka tegeleb paljude riikide probleemidega korraga. Nii rapsitakse sadades eri suundades, vaetakse tuhandeid küsimusi ja ollakse täielikult killustunud, mistõttu kokkuvõttes pole suurt kasu millestki. Näiteks on ÜRO peatähelepanu praegu keskendunud küll Süüria kodusõjale, kuid aega jätkub ka Põhja-Koreale (sanktsioonid), Ukrainale (sõda, Donbass), Palestiinale (araablaste ja juutide konflikt), Myanmarile (ajakirjanike olukord), Liibüale (kodusõda), Hiinale (inimõigused, uiguuride olukord), Venemaale (Skripalide afäär), Jeemenile (kodusõda), Venezuelale (humanitaarabi), Krimmile (inimröövid), Iraanile (sanktsioonid), Liibanonile (rahumissioon)... Veel on ÜROs päevakorral palju teisigi riike ja piirkondi.

Ka valdkonniti tegeldakse ÜRO struktuurides peaaegu kõigega. Tähelepanu pööratakse poliitikale, majandusele, terrorismile, meditsiinile, haridusele, inimõigustele, küberturvalisusele, põgenikele, humanitaarabile, keskkonnakaitsele, demograafiale jne. Septembri esimesel poolel nõudis ÜRO näiteks lahingurobotite kasutamise piiramist, lubati tõhustada võitlust libauudiste ja terroristlike ideede leviku vastu internetis, kutsuti Sri Lankat üles täitma ÜRO resolutsioone inimõiguste vallas, räägiti kapitalismi loojangust, arutati kosmosepoliitikat ja -õigust, tähistati Lõuna-Lõuna koostöö rahvusvahelist päeva (United Nations Day for South-South Cooperation), avaldati aruanne inimarengu indeksi kohta (parimate näitajatega on Norra, Šveits, Austraalia, Iirimaa ja Saksamaa), mõtiskleti efektiivse vahendustegevuse põhimõtete üle, vahendati rahukõnelusi Eritrea ja Etioopia vahel, võeti tähelepanu alla võitlus tuberkuloosiga, korraldati endise peasekretäri Kofi Annani ärasaatmine jne.

Edasi lugemiseks: