Benedictus VFoto: Artaud de Montor (1772–1849)/ commons.wikimedia.org
Maailm
21. september 2018, 13:31

PERVERTPAAVSTID, osa 2: Benedictus V ja Sergius III armastasid naistega lõbutseda (16)

Uuel nädalal saame tervitada Eesti pinnal paavst Franciscust, kelle karjäär on siiani möödunud ilma suuremate skandaalideta (kui välja arvata regulaarsed pedofiil-kirikuisade juhtumid). Samas pole paavstluse ajalugu sugugi nii plekitu.

Benedictus V (964) oli hoopis omapärane tegelane. Ta vägistas noore neiu ja põgenes paavstikassaga Konstantinoopolisse, kust tuli välja alles siis, kui raha oli otsa saanud.

Kirikuajaloolane ja hilisem paavst Silvester II nimetas Benedictust kõige ebaõiglasemaks kõigist kurjuse koletistest.

Paavsti tappis armukade ja vihane abielumees, kelle naisega paavst oli lõbutsenud.

Laipa, millel oli sadakond noahaava, tassiti mööda tänavaid, enne kui visati solgiauku.

Sergius III (904-911) laskis esimese asjana paavstiks saada kägistada surnuks oma eelkäija Leo V ja vastupaavst Christophoruse. Teda nimetatakse esimeseks paavstiks nn pornokraatiaajastul, kui paavstiriigi valitsejad olid naiste, esijoones lõbunaiste mõju all.

Poliitikavaba aega armastas paavst veeta Rooma konsuli Teofilato 15-aastase tütre Marozia seltsis, kellega lõbutseti hommikust õhtuni. Tüdruku ema Theodora määrati aga paavstirikkuste ametlikuks hoidjaks.

Marozial oli ka õde Theodora ning nende kohta on inglise ajaloolane Edward Gibbon kirjutanud järgmist: “Kahe litsi Marozia ja Theodora mõjuvõim põhines nende ilul ja rikkusel, aga ka nende poolt algatatud intriigidel. Oma kõige sihikindlamaid armukesi premeerisid nad paavstlike peaehetega. Pühale Toolile jõudsid Marozia vallaspoeg, lapselaps ja lapselapselaps. Haruldane genealoogia Püha Peetruse järglaste osas!”

Ajaloolasel oli õigus, sest umbes 20 aastat pärast Sergiuse surma sai troonile Sergiuse ja Marozia suhtest sündinud Johannes XI, kellest sai ainus paavsti vallaslaps, kes tõusis ka ise paavstiks.