Foto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
21. september 2018, 13:20

Kuidas sai alguse suurimaid toiduteemalisi vaidlusküsimusi?

KULTUURIDE PAABEL: vaata, kui palju tegelikult Hawaii pitsa oma nime õigustab

„Hawaii pitsa leiutas Kanadas Kreeka immigrant, keda inspireeris Hiina köögi segu magusast ja soolakas-vürtsisemast maitsest. Sellest sai kõige populaarsem pitsa Austraalias,“ väidab veidi raskesti usutavalt veebisait Unbelievablefactsblog.com. Kas sellel jutul on tõepõhja all?

Paistab, et on. Time.com kirjutas mullu juunis (muide India päritolule viitava nimega autori sule läbi), et 83-aastasena on surnud mees, kes leiutas Hawaii pitsa – ja ühtlasi lõi käima ühe aegade suurima söögiteemalise vaidluse. Nimelt tekitas debati teemal, kas ananass ikka sobib pitsa peale. 

Sam Panopoulos sündis Kreekas ja kolis 20-aastasena Kanadasse. 1962. aastal otsustas ta ühes oma Ontario restoranidest katseliselt proovida kliente ligi meelitada pitsale pandud ananassiga. 

„Panime selle peale, lihtsalt nalja pärast, et proovida, kuidas see maitseb,“ sõnas Panopoulos veidi enne oma surma BBC-le. „Olime äris uued ja tegime palju eksperimente.“

Mehe sõnul meeldis neile kontrast ananassi magususe ning lisaks veel pitsale lisatud singi soolakuse vahel. Nad panid tootele nimeks Hawaii pitsa selle ananassikonservi järgi, mida valmistamisel kasutasid.

Ananassi pitsakattele lisamise vaidlusküsimus sai mullu ohtralt puid alla, kui Islandi president seda naljaviluks hurjutas, tekkis hulk internetimeeme ja isegi Kanada peaminister Justin Trudeau lõpuks sel teemal sõna võttis.

„Mul on ananass. Mul on pitsa. Ja mina seisan selle maitsva Edela-Ontario loomingu eest,“ säutsus ta.

Panopouluse järelehüüdes nimetati Hawaii pitsa leiutajat unustamatuks isiksuseks ja ustavaks, lähedastest hoolivaks ja huumorimeelega inimeseks.

Mis puutub viimasesse juhtlõigus toodud väitesse, siis kirjutas veebisait Menulog mullustele andmetele tuginedes, et Austraalia populaarseim pitsa on klassikaline taimetoidu Margherita. Hawaii pitsa on teisel pool maailma populaarsuselt teisel kohal.