Kellel on eelsoodumus langetada pigem isekaid otsuseid, kipub olema veelgi egoistlikum, kui otsustamisaega napib.Foto: PantherMedia / Scanpix
Suhted
21. september 2018, 16:28

TÕELINE LOOMUS TULEB VÄLJA: ajapuudusel muutume veel isekamaks või lahkemaks (1)

Ajasurve muudab iseka inimese isekamaks ja teistega arvestava inimese veelgi abivalmimaks, avastasid Ohio osariigi ülikooli ja Hiina Zhejiangi ülikooli psühholoogia- ja majandusuurijad.

Uurimuse üks autor Ian Krajbich seletab, et kui otsustamisaega napib, lähtub inimene sellest, kuidas ta on varem säärastes olukordades käitunud.

102 USA ja Saksamaa tudengit mängisid arvutimängus 200 korda läbi olukorra, kus neil tuli valida kahe variandi vahel, kuidas kujuteldava paarilisega raha jagada. Mõlemad valikud soosisid mängijat, ent ühel juhul sai ta ebavõrdsust vähendada, loovutades pisku oma rahasummast (paariline võis juurde saada sama, väiksema või suurema summa).

Vahel oli otsustamiseks aega kaks, vahel kümme sekundit, kirjeldab Science Daily. Vajadus kiiresti otsustada tõi eelsoodumuse isekuseks või lahkuseks selgemini esile. Ehk siis pani inimesed käituma rohkem iseendana.

„Kui kaalumiseks jääb rohkem aega, võib ka loomult isekas inimene otsustada, et võib ju ühest dollarist loobuda, kui teine saab selle arvelt juurde 20 dollarit,“ ütleb Krajbich.