Foto: Stanislav Moshkov
Seisukoht
21. september 2018, 17:37

Seisukoht | Kuhu panna eterniit? (11)

Uhke värk, mida väike Eesti suutis nädal tagasi teha – pani terve maailma koristama. Andsime meiegi perega oma panuse ja tegime maakodus tillukese tüki maailma puhtamaks. Laadisime vana sügavkülmiku, muud kahtlast träni ja virna eterniiti autole ning viisime ohtlike jäätmete vastuvõtupunkti. Seal aga öeldi, et eterniiti nad vastu ei võta, neil puudub luba selle käitlemiseks. Kuhu siis veel vana ja eriti ohtliku jäätmega pöörduda, kui mitte ohtlike jäätmete vastuvõtupunkti? 

Kõrval seisis vanem abielupaar, kes tahtis eterniiti endale. Milleks? Meesterahvas polnud kade selgitama: „Tee sisse paneme.“ Jäätmejaama mees oli nobe vastama (heites kahtlustavaid pilke meie suunas): „Ära sa sihukest juttu valjusti küll räägi.“ „Ei räägi jah,“ oli teine nõus ning tegi kiirelt minekut. 

Nii ei jõudnudki neile öelda, et loodusesse ladustamiseks ma eterniiti päris kindlasti ei anna ja et kas nad oma lastele ja lastelastele ning Eesti loodusele ei mõtle. Huvitav, kui palju on veel meie hulgas inimesi, kes ei suuda mõelda, et panevad mürki oma ukse ette maa sisse? 

Aga kuhu siis see vana eterniit viia? Kui väikesel kohalikul ohtlike jäätmete vastuvõtupunktil puudub luba selle käitlemiseks, polegi talumehel seda mujale panna, kui maasse kaevata. Ta ei hakka ju sõitma Tallinnasse seda ära andma.