Foto: PantherMedia/Scanpix
Eesti uudised
21. september 2018, 16:48

Eesti porgand on aastaga 40 protsenti kallinenud (13)

Konjuktuuriinstituudi ülevaate järgi on aastaga kõige rohkem tõusnud Eesti porgandi hind. 2017. aasta augustis pidi porgandite eest maksma 40 protsenti vähem kui täna.

Eestimaa talupidajate keskliidu juhatuse liikme Kerli Atsi sõnul algas hinnatõus käesoleva aasta maikuus ja kestab siiani. Ats ütleb, et hinnatõusu põhjustab nii eelmise aasta vihmane suvi kui selle aasta kuum ja kuiv kevad.

"Tootjad on väga palju mõjutatud eelmise aasta väga vihmastest ilmadest. Porgandikasvatajatel jäi väga palju saaki koristamata," ütleb ta. Näiteks külvas üks tootja eelmisel aastal 25 hektarit porgandit, millest 15 jäi üles võtmata, sest põllud olid nii märjad, et sinna polnud võimalik minna. "See on tekitanud olukorra, kus kogused, mida on võimalik müüa, on kordades väiksemad," seletab Ats.

Sel aastal tegi pahandust erakordne kuivus ja kuumus. "Sel kevadel oli väga kuiv ja kuum ilm, mis tekitas olukorra, kus porgand ei tärganud õigeaegselt. See lükkas omakorda valmimise hilisemaks," ütleb Ats. Ühel tootjal tärkas porgand alles juulis. Selleaastase porgandisaagi koristus alles kogub hoogu.