Ajakiri EMA kutsus pikalauapeoleFoto: Tiina Kõrtsini
Galeriid
22. september 2018, 19:05

GALERII | Ajakirja EMA esitluse avakõne pani pisaraid pühkima: peatoimetaja poeg toibub haiglas rängast kukkumisest (33)

Ajakirja EMA esitluse avapeol jagas peatoimetaja Merle Liivak südantlõhestava loo, mis - nagu ajakirja nimele viidates - just emades kibedat äratundmist tekitas. On ju emad need, kes igapäevaselt eri raskustega silmitsi seisavad.

Liivaku lugu juhtus paar päeva enne ajakirja esitlust aset samas paigas, Noblessneri sadamalinnaku alal tema noorima poja, Kõuga. Väikemees oli kukkunud kivimüürilt asfaltile nii, et vajas kohest kiirabi sekkumist. Kuigi praegu on noormees toibumas haiglas tavapalatis, jagas Liivak juhtumit ka kohalviibinud külalistele.

"Ma tundsin hirmu temale otsa vaadata. Tundsin lootusetust ja mõtlesin, et see lihtsalt ei saa olla tõsi ja see on uskumatu! Sest plaanid olid ju teised," jagas Merle enda tundeid, mis teda pärast poja kukkumist valdasid. "Seejärel mäletan, kuidas me kiirabiga mööda linna kihutasime. Kuidas see käis päriselt kui filmis. Kogu liiklus tõmbas meist kõrvale, alarm oli maksimaalselt peal. Jõudsime EMOsse. kus oli palju inimesi parajasti ees."

Naine meenutas, et kiirabi võttis nende poja esimesena ette. "Meid juhatati ruumi, kus 20 inimest tegelesid meie lapsega, kes näis selle laua peal imepisike, aga väga vapper." Avakõnet kuulates võis näha ümberringi inimesi, kes kuulasid, pisar silmil seda lugu.

"Pärast seda veetsime öö intensiivis," rääkis Merle. "Mäletan seda, et tema küljes oli palju juhtmeid. Siis tuli aga hommik ja kõik oli hästi." Nüüd kosub Merle ja tema abikaasa Hannes Praksi pisipoeg haiglas tavapalatis.

Liivak sidus selle avameelse juhtumi kõnelemise mõttega, et kukkumine on emaks olemise juures kõige raskem. "Mida rohkem sul lapsi on, seda rohkem on ka kukkumisi. Nad kukuvad ja sina ise kukud ja siis sa tõused jälle püsti, klopid ennast puhtaks - vahepeal võibolla käid ära isegi põhjas kuskil. Aga elu läheb edasi."

Merle jagas, et nüüd on kõik hästi. "Kõu tõusis üles, ta räägib ja teeb nalja ja meil on temaga endiselt lõbus," jagas Liivak.

Avakõne lõpus lausus värske ajakirja peatoimetaja, et just seda lootust ja toetust püüab ta edasi anda ka ajakirjaga EMA. "Et ta aitaks pärast kukkumist üles tõusta. Kuigi, vahel aitab ka vabalangemine," võttis Merle Liivak enda kõne kokku.

Ajakiri EMA kutsus pikalauapeole Foto: Tiina Kõrtsini

Peatoimetaja Merle Liivaku ja mitmete teiste väga pühendunud ja inspireerivate naiste kirjutatud ja kokku pandud ajakiri EMA puudutab kõiki neid teemasid, millest on seni ehk meie ühiskonnas vajaka jäänud. Ajakiri ilmub neli korda aastas ning puudutab teemasid, mis igale emale tuttavlikud.

EMA ajakirjas teevad lisaks Merle Liivakule kaasa ka tegevtoimetaja Merit Kask, kujundaja Angelika Schneider, fotograaf Stina Kase ja Elis Aunaste, Dagmar Reinolt ja teised. 

Ajakiri EMA kutsus pikalauapeole Foto: Tiina Kõrtsini

Näitleja ja kahe lapse ema Evelin Võigemast ütles avamisel, et tavaline pereelu on võrreldav ilmaga. "Hommik võib alata vihmaga, siis tuleb päike, kuid tuul võib jääda." Ajakiri EMA saigi just loodud sellepärast, et pühitseda argipäeva ja kõikide selle värvide ja varjunditega. 

Avaürituse energia oli soe - lastele toimus töötuba Kristi Kangilaski, Triin ja An-Liis Amuri juhendamisel, avatud oli kohvik. Tordi asemel pakuti head paremat pikal laual, mille olid katnud vabatahtlikud oma küpsetistega. Loositi välja perereis Helsingisse ja muusikat mängis haldjalik Elina Naan.

Üritusel võis teisete seas näha poliitikut Yoko Alenderit koos muusikust abikaasa Priit Juurmanni ja lastega, lauljannat Lenna Kuurmaad koos pisitütrega, teleajakirjanikku ja lauljat Mai Pallingut poja Pauliga, Vikerraadio peatoimetajat Ingrid Peeki, kirjastus Pilgrim perenaist Tiina Ristimetsa ja teisi.