Foto: Kaspar Pokk
Eesti uudised
30. aprill 2019, 11:07

FOTOD | Jootme külas vägivaldselt tapetud naise eksabikaasa astus kohtu ette (13)

Teisipäeval astus Rakveres kohtu ette oma naise ja laste ema tapmises süüdistatav Madis. 

Mullu septembris leiti Tapa vallas Jootme küla lähedal asuvast metsast mõni päev varem kadunuks jäänud 29aastase Merje vägivallatunnustega surnukeha. Politseinikud pidasid kinni Merje endise elukaaslase Madise, keda kahtlustatakse eksabikaasa tapmises.

Rakvere politseijaoskonna juhi Tarmo Tammiste sõnul sai kogu lugu alguse sellest, kui korrakaitsjad said teate võimalikust kadunud naisest. „Kuna politseil puudus mainitud isikuga igasugune varasem kokkupuude, siis alustasime tausta väljaselgitamisest – kellega on tegu, milline on suhtlusringkond, millised võisid nendel päevadel tema plaanid olla jne. Neid asjaolusid välja selgitades jõudsime arusaamani, et selle teo taga võib olla tema endine abikaasa.”

Milliseid kehavigastusi Merjele tekitatud oli, politsei kommenteerida ei saanud. „Arvestades, et menetlus on täna veel väga toores, ei saa me hetkel täpsemalt öelda, milliseid konkreetseid vägivallatunnuseid surnukehal oli,” sõnas Tammiste. „Seda ka seetõttu, et hetkel teatud uurimistoimingud veel kestavad.”

Kui pikk saab süüdimõistmise korral olema karistus, ei ole veel selge. „Kõigepealt keskenduks menetlusele. Püüame aru saada, mis nende vahel toimus, mis oli selle teo motiiv. See, millise karistuse kohus määrab, jäägu kohtu pädevuseks,” lausub Rakvere politseijaoskonna juht.

Tammiste sõnul on viimasel ajal ette tulnud mitu surmaga lõppenud perevägivalla juhtu. „Neid on küll mõned üksikud, kuid ka seda on liiga palju. Meie jaoks on suurim mure see, et ei suudeta neid inimesi märgata või või neist hoolida. Üsna tihti ei julge inimene ise esimest sammu teha, et vägivaldsest suhtest välja astuda. Mõnest julgustavast, toetavast sõnast võib palju abi olla, et päästa kellegi elu ja tervis.”

„Kindlasti on juhtumeid erisuguseid, perevägivald võib olla mitmekihiline – füüsiline või psüühiline. Samas, kui me märkame naabril või sõbral selgelt silmaga eristuvaid kehavigastusi, tuleb sellest kindlasti politseile teada anda. Samuti, kui on kuulda, et naabrid tihti karjuvad,” räägib Tammiste. „Paraku on mitmete juhtumite puhul vägivalla juures ka väiksemad pereliikmed. Kui nad näevad, et see on normaalne, hakkavad tulevikus ka nemad oma probleeme või muresid täpselt niimoodi lahendama.”