Edgar Savisaar Hundisilmal 22. septembril 2015.Foto: Stanislav Moškov
Poliitika
22. september 2018, 21:11

Altkäemaksu kahtlus ja infarkt: miks on 22. september Savisaarele saatuslik kuupäev? (30)

22. september on endisele Keskerakonna esimehele ja Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele aastate jooksul on raskematest raskem.

Täpselt kolm aastat tagasi olid kõik suuremad meediaväljaanded oma tähelepanu suunatud Hundisilma talule, kus Savisaar elab. Nimelt pidas kaitsepolitsei Savisaare kinni oma kodutalus, kus temaga viidi läbi menetlustoiminguid. Kahtluse järgi võttis Savisaar 2014. ja 2015. aastal korduvalt altkäemaksu varade ja soodustustena nii enda kui ka kolmanda isiku kasuks kokku mõnesaja tuhande euro väärtuses.

„Ärge närveerige, kõik on korras. Tahtsin teha pressikonverentsi, aga mul ei lastud,“ olid ainsad sõnad, mis Savisaar jõudis meediale koduhoovis anda.
2003. aasta 22. septembril tabas Savisaart aga infarkt. See juhtus kella ühe paiku öösel. Pealtnägijate sõnul kihutas kiirabi Savisaarte häärberi ette Nõmmel Olevi tänaval siiski alles umbes pool tundi hiljem. Mõnikümmend minutit hiljem järgnesid neile päästeametnikud, kes aitasid koguka Savisaare kiirabiautosse tassida.

Infarkt keset ööd

Savisaar viidi Mustamäe haigla kardiointensiivravi osakonda, mille arstid keeldusid kategooriliselt Savisaare tervise kohta infot andmast.

Edgar Savisaare abikaasa Vilja ütles hommikul parlamendiistungil viibides, et kuivõrd uuringud alles käivad, ei osanud ta abikaasa tervisliku seisundi kohta midagi täpsemalt öelda. Keskerakonna infojuht Evelyn Sepp ütles, et olukord on stabiilne.

Õhtul viidi Savisaar Tartu, kus olid moodsamad ja avaramad uuringuvahendid. Toona oli arstidel Tallinnas häda selles, et tüsedamad inimesed ei mahtunud angiograafi ehk seadmesse, mille abil püütakse südame veresooni uurida.