Foto: Wikimedia Commons
Maailm
23. september 2018, 14:07

PERVERTPAAVSTID, osa 5: Aleksander VI oli üheksa ebaseaduslikku last (7)

Uuel nädalal saame tervitada Eesti pinnal paavst Franciscust, kelle karjäär on siiani möödunud ilma suuremate skandaalideta (kui välja arvata regulaarsed pedofiil-kirikuisade juhtumid). Samas pole paavstluse ajalugu sugugi nii plekitu.

Aleksander VI (valitses paavstina 1492-1503) sai paavstiks räige pettuse teel tänu altkäemaksudele. Kuna ta kogus konklaavil esialgu vaid seitse häält, siis ostis ta trooni teistelt kandidaatidelt välja.

Tema valitsemisaega iseloomustasid orgiad, verepilastus, liiderlikkus, intriigid, korruptsioon, altkäemaksud, mõrvad, mürgitamised. Teda peetakse kõige amoraalsemaks valitsejaks paavstluse ajaloos.

Kuigi ta oli andnud tsölibaadilubaduse, võttis ta paleesse endaga elama oma armukese, tegelikult teise mehega abielus oleva Vannozza dei Catanei, kes sünnitas talle kolm või neli last. Ta isegi ei püüdnud varjata, et tal on tsölibaadilubadusest kama ja ka oma ebaseaduslikke lapsi (neid oli vähemalt üheksa) ei peitnud ta üldsuse eest, kuigi nimetas neid onupoegadeks ja -tütardeks.

Tal oli palju armukesi, kellest on nimepidi teada veel Giulia Farnese, ning pidevalt ümbritsesid teda noored ja kaunid naised. Väidetavalt olevat paavst olnud intiimsuhetes ka oma trütre Lucreziaga. Mõned ajaloolased arvavad, et Aleksander ise sündis siia ilma kõlvatust suhtest tema ema ja selle venna vahel.

Selle paavsti ajal nimetati Vatikani suureks bordelliks, aga paavsti ennast Saatana apteekriks. Kui Roomas suurenes vägivalla- ja kuritegevuslaine, siis tegeles paavst komöödiaetenduste lavastamise, luksuslike bankettide korraldamise, maskeraadide ja tantsuõhtute läbiviimisega, kusjuures kõik need üritused maksis kinni kirik. Ka paavsti poeg Cezare oli isasse: teadaolevalt korraldas ta 1501. aastal suurejoonelise banketi, kuhu kutsuti 50 kurtisaani, kes pidid kõigepealt alasti tantsima ja seejärel jagati meestele kasutamiseks välja.