Haikala. Foto: Caters News Agency/Scanpix
Spordivaria
24. september 2018, 08:05

Tokyo OMi eelluure: Rammo kohtas haid ja tõi eestlastele häid uudiseid

Laser-klassi purjetaja Karl-Martin Rammo tutvus (29) hiljuti MK-etapi raames Tokyo olümpiavetega, kus kohtas haid ja pani nii mõndagi kõrva taha.

„Esiteks, kui juhuslikult mõni sportlane arvas, et Rios juhtus palav olema, siis get ready for Japan! Juulikuus on seal ilmselt 34-38 kraadi sooja ja väga-väga niiske,“ hoiatab Rammo.

„Teine asi on toidusedel, mis on seal pehmelt öeldes suhteliselt eriline. Purjetamisspetsiifiliselt, meie kaldapealsed rajatised on väga korralikud, eriti võrreldes Rioga. Ja merel on tingimused võrreldes Rioga selgelt Põhjamaa inimestele sobivamad.

Rios olid hoovused olulisemad kui tuul, Jaapanis pole see eriti teema. Seal on ka hoovused, aga etteaimatavad ja õpitavad. Suutsin ilma treenerita väga hea koha sõita, mis tähendab, et meri pole nii keeruline. Rios poleks see kõne alla tulnud. Tundub, et eestlastele võiks see meri hästi sobida."

Tubli kümnenda kohaga lõppenud MK-etapi teises sõidus silmas Rammo oma paadist umbes kolme meetri kaugusel meetri-poolteise pikkust haikala. Ta ütleb, et seda ei juhtu tihti, sest ta ei purjeta nii palju eksootilistes kohtades. „Olen näinud haid veel korduvalt Austraalias ja ongi vist kõik,“ mõtiskleb Rammo.

Rohkem on teemas olnud delfiinid ja raid. „Vaal on minust umber paarsada meetrit eemal hüpanud veest välja. Selili, nagu nad hüppavad. See juhtus enne Londoni OMi Mehhikos. Kõige pullim oli ehk kunagi Hiinas universiaadil, kus mingid väiksed lendkalad hüppasid sadades vastu paati, vastu purje, vastu mind. Kaldale jõudsin, siis tuli kokpitist kulbiga kalu välja kühveldada.“

Loe pikemat lugu sellest, kuidas Rammo end tulemusorjusest vabaks murdis, töö ja pere kõrvalt taas seilamist naudib ning heade emotsioonide najal augusti alguses Eestile esimese 2020. aasta Tokyo olümpiamängude koha tõi.