Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
24. september 2018, 07:14

Lõuna-Eesti kaupluste käive kuivab kokku ja poed sulgevad uksed, sest inimesed ostavad pimesi Lätist (165)

Lõuna-Eesti kauplused võitlevad Läti konkurentidega sooduskampaaniatega, kuigi tarbijad võivad piiri taga lihtsamini petta saada.

„Tegelikult on ajakirjandus teinud väga suure lobitöö, et inimesed läheksid Lätti ostma, mõistmata, et paljud hinnad on meil madalamad. Alkoholi ja kütuse hinda inimesed teavad ja jälgivad, aga ehitusmaterjalide turuhinda tavaline remontija ei tea. Nad lähevad eufooria peale Lätti, sest keegi kuskil räägib, et seal on odavam,” sõnas Decora ehituspoe tegevdirektor Eike Tubli-Müür.

Tema sõnul on Lätis müüdav kaup odav seetõttu, et Eestis ei müüda Läti, Leedu ja Poola kohalikku toodangut, mis on halvema kvaliteediga. „Kui aasta aega räägitakse, et tuleb minna Lätti, sest seal on imeodav, siis minnaksegi, fakte kontrollimata.”

Refereeritud artikli täistekst Ärilehes.

Õhtuleht on varem kirjutanud, et eestimaalased käivad Lätis ka ehitusmaterjali ja puitbriketi järel ning hambaid ravimas.

"Eestlasi hakkas siin nii palju käima, et möödunud aastal ostsime igale müüjale sõnaraamatu, et nad ikka aru saaksid, mida klient täpselt osta soovib," andis Valmiera ehituskaupluse juhataja läinud aasta märtsis aimu nende juurde jõudvast põhjanaabrite meeletust hulgast.

Valmiera ehituskaubapood teeb oma suuruse ja kaubavalikuga silmad ette nii mõnegi suurlinna kauplusele. Hindadest ei maksa siinkohal rääkidagi.

"Hinnasuhe on laias laastus selline, et kui ostad meil kaks kivivilla pakki, siis Lätis saab sama raha eest kolm," selgitab Võrumaa ehitaja Ain, miks ta materjali järele Lätti sõitis.

Karksi-Nuias elav Jaak lõpetas just järelkärule puitbriketi ladumise. "Siin saan aluse kätte 100 euro eest, miks ma peaksin Viljandis maksma 160. Ja seegi on siis veel soodushinnaga.

Siia on mul küll nelikümmend kilomeetrit kaugem sõita kui Viljandisse, aga kui arvestan kütte peale ka kümme eurot rohkem, olen poolsada võitnud," nendib ta. Ta lisab, et kui tema pere on Valmiera taasavastanud, siis küllap ka paljud tema naabrid.

Võrumaalt pärit Aavo ütleb, et hoidis ainuüksi majavärvi pealt kokku mitusada eurot. "Ma võin taksoga ka siin kaupluses ära käia ja tuleb odavam kui Võrust ostes. Ainuüksi värvi toonimisega hoian hulga eurosid kokku.

Üheksa liitri toonimine maksab Tartus kakskümmend eurot, Valmieras tehti sama töö ära kuus korda odavamalt," nendib ta.