EEMALE EI HOIA: Paavstiga lennukit jaganud ajakirjanikel oli võimalik temaga silmast silma vestelda.Foto: Reuters/Scanpix
Eesti uudised
24. september 2018, 15:51

Paavsti visiidi telgitagused: pikad päevad, napid ööd

Paavst Franciscuse visiiti Balti riikidesse on täies pikkuses kajastamas kaks Eesti ajakirjanikku, kes teevad usumehega kaasa kogu tema teekonna. Ilmneb, et 81aastase Franciscuse päevad algavad juba enne kukke ja koitu. 

Vikerhommiku saatejuht Taavi Libe võttis esmaspäeval visiiti kajastava Postimehe ajakirjaniku Evelyn Kaldojaga ühendust ning uuris, mida selline tööülesanne tähendab. Kaldoja sõnul on raske lühidalt öelda, milline paavsti visiidi kajastamine on, kuid ta lisas, et tavapärasest ajakirjanikutööst on see kindlasti erinev.

Paavst tervitab isiklikult

Kui palju teeb usuliider neist üldse välja? "Kõigepealt, kui ajakirjanikud läksid paavstiga lennukisse, siis ta tervitas kõiki isiklikult ja talle tutvustati kõiki nimeliselt," kirjeldab Kaldoja. "Ta teab, et me oleme temaga koos ja erinevatel inimestel, kel oli paavstile midagi öelda, said seda ka teha. Näiteks üks ajakirjanik, Leedu kolleeg, palus palvetada oma raskelt haige kolleegi eest, teine näitas telefonist oma lapse pilti ning palus teda õnnistada ja nii edasi."

Enesestmõistetavalt ei saa paavst keskenduda vaid ajakirjanikele. Niisamuti ei pea ta seadma oma sõnu nagu poliitik, et teda kindlasti tagasi valitaks. "Ehk siis ta võib rahulikult rahvaga suhelda ja öelda seda, mida temal öelda on ja mitte liialt palju püüda meeldida just pressile," sõnas Kaldoja.

Isiklik kontakt reisi alguses ei tähenda aga, et paavstiga saaks kogu aeg suhelda: küsimuste esitamiseks avaneb võimalus alles siis, kui hingekarjane sõidab Tallinnas lõppevalt visiidilt tagasi Rooma. Alles seal annab paavst pressikonverentsi.

Hommikusöök kell neli või viis...hommikul!

"Üldiselt on sellele reisile iseloomulik ka see, et üle viie tunni magada ei saa – pigem vähem, sest iga päev algab umbes nelja-viie ajal hommikusöögiga, misjärel tuleb kohe kuhugi liikuda ja sealt tuleb päris tihe päev järele," kirjeldas Kaldoja visiiti. Ta lisas, et selline tempo tekitab austust 81aastase paavsti vastu, kes peab kõik peategelasena kaasa tegema.

Kaldoja sõnas, et kui ajakirjanikel on võimalus aeg-ajalt puhata - näiteks lasknud üks fotograaf Vilniuses missat oodates silma korraks kinni - siis paavst seda lubada ei saa. "Ta peab aru saama, mida talle öeldakse, ta peab suutma adekvaatselt reageerida, ta peab suutma kiirata sellist positiivset kiriku sõnumit."

Paavsti visiit võib tuua leedukad nende juurtele lähemale

Kuigi esmaspäevaks on paavst juba Lätis, siis veel pühapäeval viibis ta Leedus. Mis puudutab sealset vastuvõttu, olid Kaldoja sõnul teeääred ja missa rahvast puupüsti täis. "Viimane number oli, et osales 100 000 inimest," lisas ta. Meeleolu oli ülev: üks kohalik tüdruk kirjeldanud, et neid sündmusi, mis tooks kodunt nii palju leedukaid välja on vähe - tänapäeval suudaks seda võibolla vaid Beyoncé kontsert.

"Ma usun, et see [sündmus] võib tuua leedukaid tagasi katoliiklike juurte juurde, mis enamikel neist on kindlasti olemas: enamik täiskasvanud leedulasi, ka nooremad, on ikka veel ristitud," kommenteeris Kaldoja, et katoliiklus on Leedus rahvuslusega tihedalt kokku põimitud. 

Ta tõi näite, et eilne visiit lõppes okupatsioonide muuseumis, kus on olemas eraldi niiöelda piiskoppide kong: sellega on seotud neli piiskoppi, kellest kaks hukati, kolmas jäi Siberis kadunuks ja neljandal õnnestus pääseda, sest tema vangistamine langest 1980ndatesse.

Paavst on korvpallimeeskondadega kursis

Kaldoja sõnul on paavst oma kõnedes olnud näiteks Leedu suhtes väga isiklik. "Ta mainis isegi kaunase Žalgiris ja Vilniuse Rytast, mis pani leedulased vähemalt noorte kohtumisel täiesti rõkkama, sest kui nendega korvpallist rääkida... seda nimetatakse leedulaste teiseks usuks ja paistis, et see nii ka on!"

Ajakirjaniku hinnangul ei käsitle ta oma kõnedes siiski päevapoliitikat. "Mis on arusaadav, sest kiriku asi on tegeleda pigem igavikuliste küsimustega ja mitte sekkuda asjadesse, mis muutuvad iga valimisega." Ta lisas, et paavsti kõned on seni alanud pilguga minevikukannatustele ning seejärel vaadanud kristliku sõnumiga põimitult tulevikku: et ligimesi tuleb märgata ning nende vajaduste eest hoolitseda.

Pedofiiliaskandaale pole paavst seni puudutanud, kuid Kaldoja on kindel, et need teemad tuuakse lauale teisipäevasel pressikonverentsil. Niisamuti usub ta, et kõne alla tulevad ka Hiina ja Vatikani vahelised suhted.

Esmaspäeval viibib paavst Lätis. Hommik algas paavstile pärja asetamisega vabadussamba juurde. Seejärel toimus palvus Riia toomkirikus. Ees ootab veel vabaõhumissa Ida-Lätis asuvas Aglonas, mis on tuntud kui tähtis palverännu sihtkoht.

"Seejärel tullakse tagasi Vilniusse, kus paavst ööbib. Ja teda saatvad ajakirjanikud samuti, et siis homme hommikul lennata Tallinna poole," kirjeldas Kaldoja.

Kuula Vikerhommikus kõlanud täispikka intervjuud Evelyn Kaldojaga siit.