Armata roomikveermikul tank T-14, Venemaa sõjatehnika moodsaim sõna. Väidetavalt kasutab või hakkab kasutama moodsaid rakette, mis ameeriklaste Abramsidele tu(u)le alla teevad. Foto: Sputnik/Scanpix
Eesti uudised
24. september 2018, 20:30

VÕIDURELVASTUMINE: kas Venemaa uus rakett teeb USA tankidele ära? (66)

Venemaa kinnitab, et uued raketid annavad nende Armata tankidele Lääne sõjaliikurite ees otsustava eelise. Eriti just ameeriklaste M1 Abrams tankide ees. Väidetavalt suudab venelaste rakett läbistada Abramsi tanki soomusest lausa kaks korda paksema kaitse. Popularmechanics püüdis Venemaa julgeid väiteid analüüsida ja sai vastuseks: võib-olla tõesti, teatud moel.

Teadaolevalt põhineb Vene rakett 9M119 Reflecksil, mille ulatus on 5 kilomeetrit ja mis suudab läbistada 900-millimeetrise tugevdatud terasest soomusplaadi. Army Recognitioni teatel murrab uus rakett läbi kuni ligi meetrisest (1000 mm) soomusest. Ehk parimal juhul pigistavad venelased uuest raketist välja 10% suurema läbistavuse. Raketil kasutatakse lõhkepeana „vormilaengut“ ehk mingis kindlas suunas kontsentreeruva plahvatusjõuga laengut.

Ameeriklaste M1A2 Abrams on üks kõige paremini kaitstud tanke maailmas. Paks soomus koosneb terase, keraamika, vaesustatud uraani ja plii kihtidest. Täpsed numbrid on salastatud, aga ühe tunnustatud tankispetsialisti teatel pakub M1 ninaosa kaitset 700 mm ja eesmine kaar 1300 mm väärtuses.

Teisisõnu: uus rakett võib läbistada Abramsi ninaosa, aga see ei suuda läbi murda kahuritorni soomusest.

Neile andmetele tuginedes väidab Popularmechanics, et venelaste uus rakett pole väga palju ohtlikum kui eelmised. On võimalik, et Venemaa uus Armata tank ei saa Reflecksi sarnaseid vanu rakette kasutada, kaitsejõud peavad arendama välja uue ja sealjuures kasutatakse meedia ning propaganda võimu maksimaalselt ära.   

PM leiab, et ka USA sõjavägi ei istu Venemaa tankivastaste rakettide ohus käed rüpes. Euroopas tegutsevatele Abramsi tankidele paigaldatakse Iisraeli päristolu Trophy aktiivse kaitse süsteeme. Sisuliselt otsivad radariantennid lähenevaid rakette ja neile tulistatakse vastu peibutuslaengud.