Foto: Stanislav Moshkov
Poliitika
24. september 2018, 12:59

Mäggi haige- ja töötukassalt võetud rahast: riik on nagu perekond (10)

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjoni esimehe Aivar Sõerdi sõnul ületasid riigi eelmisel aastal kulud ja investeeringud tulusid 100 miljoni euro võrra. Raha kulude katmiseks võeti Eesti Töötukassa ja Eesti Haigekassa likviidsusreservist, mis pole aga seadustega kooskõlas

"Soovime istungil kuulda Rahandusministeeriumilt selgitusi, kuidas on võimalik, et selline olukord pikka aega aset on leidnud ja mida kavatseb valitsus ette võtta, et see lõppeks," ütles Sõerd. "Samale seisukohale jõudis ka õiguskantsler, kellelt Riigikontroll arvamust küsis. Nende seaduste järgi on Rahandusministeeriumil lubatud Eesti Haigekassa ja Eesti Töötukassa raha üksnes hoida, aga mitte kasutada igapäevakulude katteks."

Mäggi võrdles riiki perekonnaga

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjonis arutleti esmaspäeval riigikontrolli kontrolliaruande „Riigi 2017. aasta raamatupidamise aastaaruande õigsus ja tehingute seaduslikkus“ üle.

Riigihalduse minister Janek Mäggi vastas kriitikale, mis puudutab seda, et riik kasutab haigekassa ja töötukassa vahendeid, võrdlusega perekonnast. "Mina ka laenan abikaasa rahakoti vahelt 50 eurot, kui mul endal ei ole," ütles ta muheledes. "See on ebamõistlik praktika, et riik võtab reservide kasutamise asemel laenu."

Erikomisjoni laua ümber kogunenud ametnikud nentisid, et selleks, et riik võiks suuremate probleemideta töötukassale ja haigekassale eraldatud vahendeid vajadusel kasutada, tuleks reguleerida seadused vastavaks, et ei tekiks ebakõlasid.

Kohustused ei kao

Mäggi lisas, et isegi, kui riik võtab nende reservidest raha, jääb talle kohustus summa tagastada ning erinevalt näiteks pankadest, tuleb riigile maksude näol pidevalt raha sisse, mis tähendab, et tagatud on pidev sissetulek.

Rigikontrolli peakontrolör Ines Metsalu-Nurminen tõi omalt poolt välja, et seni pole kordagi juhtunud, et töötukassal ja haigekassal oleks tulnud korraga kasutada kogu reservides olevat raha. "Aga peab valitsema õigusselgus," rõhutas ta. 

Kuna töötukassa ja haigekassa on sotsiaalministeeriumi haldusalas, tegeletakse seaduseelnõu koostamisega just seal. Teisipäeval arutab küsimust eraldi ka rahanduskomisjon.