TURU SAARESTIK: Soome politsei korraldas laupäeval Turu saarestikus suuroperatsiooni, mille käigus otsiti läbi Venemaa taustaga firmale Airiston Helmi Oy. kuuluvad strateegilised krundid. Pilt on illustratiivne.Foto: Vida Press
Maailm
24. september 2018, 20:37

Uuendatud kell  eile kell 20.35 ja täna kell 9.45

SOOMLASED KAHTLUSTAVAD: kas venelased rajasid Turu saarestikku salabaasi? (70)

Soome võimud on jäänud suhteliselt kidakeelseks Turu saarestikus laupäeval korraldatud suuroperatsioonist rääkides. Öeldakse vaid, et üle saja politseiniku uuris majanduskuritegu, mis on seotud miljonitesse eurodesse ulatuva rahapesuga. Samas viitavad eksperdid tõsiasjale, et läbiotsimised Venemaaga seostatud firmale kuuluvatel kruntidel. Leidub neidki, kes kahtlustavad, et Venemaa on rajanud Turu saarestikku salabaasi. 

Pealtnägijate sõnul sarnanes laupäeval Turu saarestikus korraldatud suuroperatsioon põnevusfilmides nähtuga. Politseinikud kandsid maske ja automaatrelvi ning õhus tiirutasid helikopterid ja lennukid. Politseinikele olid abiks ka kaitseväelased ja merevägi. Operatsiooni ajal kehtis Turu saarestikus lennukeeld. Kokku osales operatsioonis üle 400 inimese.

Ajalehe Ilta-Sanomat andmetel toimusid läbiotsimised 17 krundil, mis kuuluvad 2007. aastal asutatud ettevõttele Airiston Helmi Oy, millel on tugev seos Venemaaga. Kinni peeti kolm inimest, kellest üks lasti pühapäeval vabadusse. 

Üks kinnipeetu on Venemaa ja teine Eesti kodanik 

Esmaspäeva hommikul ütles uurimist juhtiv Tomi Taskila ajalehele Helsingin Sanomat, et kinnipeetud on välismaalased. Nende rahvust keeldus Taskila avaldamast. Veidi hiljem teatas uudisteagentuur Ria Novosti, et üks kinnipeetutest on Venemaa kodanik Gleb. Seda oli Soomes asuvale Venemaa saatkonnale öelnud Soome politsei.

Õhtul kinnitas YLE Uutiset, et teine kinnipeetu on Eesti kodanik Boriss. Mõlemad on uurimise all oleva firma töötajad. Neist üks on 36- ja teine 51aastane. Teisipäeval taotletakse kohtult nende vangistamist. 

Eesti kodanikul ei ole väidetavalt Soomes üheski ettevõttes ametlikku vastutavat kohta. Eestis olevat ta juhatuse liige väikeses ühingus, mille eesmärk on  ukraina rahvuskultuuri kaitsmine ja kultuurivahetus.

Airiston Helmi Oy on Turu saarestikus ostnud krunte laevaliikluse sõlmpunktide lähedal asuvates kohtades. Soome endine piirivalveohvitser ja endine parlamendisaadik Mikko Kärnä kuulutas pühapäeval, et politsei ei ole Turu saarestikus korraldatud operatsioonist rääkides avalikustanud  kogu tõde. Kärna väitis viitega Soome kaitsejõududelt saadud infole, et suuroperatsioon oli seotud selles piirkonnas avastatud Vene radarijaama seadmetega. Kärna lisas koguni, et Venemaa on Turu saarestikku rajananud salaja sõjasadama, kus saab vastu võtta ja remontida allveelaevu.

TEAB TÕDE? Soome endine piirivalveohvitser ja endine parlamendisaadik Mikko Kärnä kuulutas pühapäeval viitega kaitsejõududelt saadud infole, et suuroperatsioon oli seotud selles piirkonnas avastatud Vene radarijaama seadmetega. Soome keskkriminaalpolitsei aga eitab seda. Foto: Facebook

Kärnä sõnul on talle kinnitatud, et Airiston Helmi Oy omanikud lähedalt seotud Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistusega (FSB).  Kärnä peab ka võimalikuks, et laupäeval toimunud operatsiooni ajal jahtisid mereväe alused Vene allveelaeva.

Soome keskkriminaalpolitsei kõrge uurija Markku Ranta-aho eitas Mikko Kärnä esitatud väiteid. Ta nimetas neid kõrgelennulisteks. Ranta-aho rõhutas jätkuvalt, et laupäevane suuroperatsioon Turu saarestikus oli seotud vaid majanduskuritegude uurimisega.

Ajaleht Helsingin Sanomat vestles Airiston Helmi Oy asjus nimetuks jääda soovinud ohvitseriga kaitseväest. Viimane kinnitas, et see firma on olnud nii kaitseväe kui ka kaitsepolitsei (SUPO) jälgimise all. „Nad hangivad endale strateegilisi objekte ning me oleme olnud neid müües lollid,“ arvas ohvitser.  Ta lisas, et kaitseväes on arutatud võimalusi taolise kokkuostmise piiramiseks. 

Peaminister: olin toimuvast teadlik 

Soome peaminister Juha Sipilä ütles pühapäeval tavapärases valitsusjuhi intervjuus, et teda ja president Sauli Niinistöt teavitati laupäeval Turu saarestikus korraldatud operatsioonist enne selle algust. Peaminister lisas samas, teavet selle kohta jagab keskkriminaalpolitsei ja mitte poliitikud.

Huvitaval kombel rääkis peaminister ka, et kaitseministeeriumis on vormistamisel seaduseelnõu, mis puudutab kinnivara müüki, kuid sellel seaduseelnõul puudub otsene seos laupäeval toimunuga.